Ook nieuwe wethouder is voor Rotterdams Urban Culture Podium

Maar stelt wel een andere invulling voor: het geld is voor iedereen

Ook de nieuwe Rotterdamse wethouder Cultuur en Participatie Rik Grashoff is voor een Urban Culture Podium, een plan dat onder zijn voorganger Orhan Kaya op veel kritiek stuitte. Grashoff stelt wel een andere invulling voor: alle podia in de stad mogen een beroep doen op het gereserveerde geld.

Maar stelt wel een andere invulling voor: het geld is voor iedereen

Ook de nieuwe Rotterdamse wethouder Cultuur en Participatie Rik Grashoff is voor een Urban Culture Podium, een plan van zijn in juli opgestapte voorganger Orhan Kaya dat op veel kritiek stuitte vanuit zowel de politiek als de culturele sector. Eind 2006 presenteerde Kaya zijn plan voor een nieuwe plek in Rotterdam waar de urban cultuur tot bloei moet komen. Daarvoor stelde hij 15 miljoen euro ter beschikking. Nog onder Kaya is vorig jaar dat budget bijgesteld naar 11 miljoen euro en werd de Maassilo op Zuid aangesteld als mogelijke locatie.

Grashoff vindt het ook belangrijk flink te investeren in deze jongerencultuur, maar hij giet het plan wel in een andere vorm. De Maassilo blijft het centrale podium. Deze zomer is een extern onderzoek naar de taxatie van het pand positief afgerond. De gemeente heeft inmiddels voor 2,9 miljoen euro de aandelen van de Maassilo gekocht. Ook het gereserveerde geld blijft gelijk: 11 miljoen euro. Anders is wel de verdeling daarvan. Besloten is om ook andere podia, clubs, buurthuizen en theaters in de gelegenheid te stellen met dit geld urban te programmeren.

“De wethouder vindt het ongelooflijk belangrijk dat er een samenwerking ontstaat tussen alle podia in Rotterdam”, zegt woordvoerder Ineke Barendregt. “Het geld gaat dus niet alleen naar de Maassilo. Alle podia die urban programmeren kunnen er een beroep op doen.” De Maassilo gaat naast podium vooral als ‘homebase’ dienen. “Met studio’s, een oefenruimte en talentscouts moet het een broedplaats worden voor talentontwikkelingen”, licht Barendregt toe.

Een stichting bestaande uit deskundigen uit het veld zal worden opgericht om zich op de programmering te richten. De Maassilo zal worden verbouwd om aan de nieuwe functies te kunnen voldoen. Het streven is om in april 2009 te heropenen.

Vooralsnog is er slechts sprake van een plan. Volgende week bekijkt de raadscommissie het voorstel, begin november velt de gemeenteraad een definitief oordeel.