Vijftig grommende metalmannen strijden om het NK Grunten

'Vroeger was ik na tien minuten een schorre kraai'

Club Bazart in Den Haag houdt 29 juni het Nederlands Kampioenschap grunten. Vijftig metalmannen grommen er voor de felbegeerde 'Bloedbokaal'. 3VOOR12 zet de jongste aanwinst van de gruntscene tegenover de oervader. Let the games begin!

'Vroeger was ik na tien minuten een schorre kraai'

Grunten, zo heet de zangstijl waarbij het lijkt alsof een pitbull zijn tanden in een hele betonmolen zet. Voor sommigen het geluid van engeltjes, voor anderen gegrom dat regelrecht afkomstig is uit de krochten van de hel. De liefhebbers kunnen 29 juni naar Club Bazart in Den Haag, want die dag strijden ruim vijftig deelnemers om de felbegeerde ‘Bloedbokaal’ tijdens, jawel, het Nederlands Kampioenschap grunten. ‘Een beetje holbewoner is erbij’, zegt Bazart. 3VOOR12 vroeg de jongste aanwinst en de oervader van gruntend Nederland naar het geheim van grunten.

Dennis Woltjer (16), One Bullet Left
Wie afgelopen zondagochtend op tv het VPRO-programma Villa Live keek, kon zijn zondagsrust compleet gedag zeggen. Daar kwamen vier jonge gastjes uit het oosten van het land even genadeloos voorbij denderen met een bak snoeiharde metal met gruntende zang. Bruut! En hoe oud waren ze eigenlijk? De band in kwestie bleek One Bullet Left, de stem was van Dennis Woltjer. Net zestien jaar, woonachtig in Balkbrug, in het noorden van Overijssel.

Woltjer is op de hoogte van het NK in Den Haag. “Ik ben ingeschreven, door Marlies, de moeder van onze bassist. Of ik echt mee ga doen weet ik nog niet.” Dat hij een gruntende zanger is in een metalband in plaats van rapper of gladde emo-boy is heel simpel: “Het is de muziek die ik al een jaar of vier luister. Toen mijn broertje me anderhalf jaar geleden vroeg voor een bandje ben ik gaan grunten, omdat dat nu eenmaal bij die muziek hoort. Gitaar speelde ik al.”

Woltjer kan niet uitleggen hoe hij het voor elkaar krijgt, dat gegrom. Hij is gewoon gaan oefenen. “Je moet het doen vanuit je buikspieren, maar verder weet ik het ook niet. Er is niet een bepaald trucje. Ik kan inmiddels verschillende soorten grunts, van hoog naar laag. Bij ons meest recente optreden heb ik ook grindcore-grunts gedaan. Het klinkt alsof je twee stoeptegels over elkaar schuurt. Het is allemaal een kwestie van uitproberen en oefenen.”

Bang om stemproblemen te krijgen heeft de jonge grunter niet. “Er is wel eens iemand die zegt dat wat ik doe erg slecht is voor mijn stem, maar ik heb er geen last meer van. En als dat nu niet zo is, waarom later dan wel?” Eén gruntende held heeft Woltjer niet echt, maar hij vindt de grunters van de bands Cronos en Prostitute Disfigurement goed. “Ik ken alleen de bandnamen, niet de zangers. Jan-Chris de Koeyer? Ken ik niet. Oh, Gorefest. Ja, natuurlijk.”

Jan-Chris de Koeyer (40), Gorefest
Dennis Woltjer mag er dan nog niet helemaal uit zijn, Jan-Chris de Koeyer doet in ieder geval niet mee aan het NK grunten. Hij hoeft zich ook niet meer te bewijzen, want De Koeyer speelt met Gorefest al jaren in de eredivisie van de metal. De band brengt op 3 augustus een nieuw album uit en speelt in het najaar in Nederland en Europa.

Wat Woltjer zegt over het leren van grunten herkent hij. “Ik heb het precies zo gedaan. Door schade en schande word je wijzer. Bij de eerste optredens die ik ooit deed was ik na tien minuten een schorre kraai, maar na een tijdje proberen gruntte ik technisch op de juiste manier.” Toen De Koeyer na een paar jaar zanglessen nam om nu eens uit te vogelen wat hij precies met zijn stem deed, bleek dat inderdaad zo te zijn.

“Alles draait om ademhaling. Je moet niets vanuit je keel doen, dan is je stem heel snel kapot. Alle kracht moet vanuit je buik komen. Dat kun je ook heel lang volhouden; ik heb optredens gedaan van meer dan twee uur. Het schijnt dat je naast je stembanden ook zogenaamde valse stembanden hebt. Die gebruik je bij grunten.” Stemproblemen heeft hij daarom ook nooit echt gehad, behalve wanneer hij ziek was. De Koeyer: “En dan kon ik nog steeds wel grunten. Praten ging wel wat moeilijker. Maar grunten is niet slecht voor je stem; ik denk dat ik daar het levende bewijs van ben.”