Rookverbod ook in festivaltenten

Woordvoerder Volksgezondheid: "We hebben nu een raamwerk, de exacte invulling komt nog voor de zomer"

Afgelopen week werd bekend dat eindelijk ook de popsector aan een algeheel rookverbod moet geloven. De festivalroker mag voorlopig nog zijn peukie aansteken in de buitenlucht, maar ook in de concerttenten moeten de sigaretten in het pakje blijven. Ook bij een stadionconcert met gesloten dak zal, als het aan Mojo ligt, een rookverbod ingaan.

Woordvoerder Volksgezondheid: "We hebben nu een raamwerk, de exacte invulling komt nog voor de zomer"

Iedereen in Nederland heeft sinds 2004 recht op een rookvrije werkplek. Voor horecapersoneel werd de afgelopen jaren nog een uitzondering gemaakt. En omdat ook barpersoneel in een popzaal daar onder valt, kon het concertpubliek nog altijd rustig doorpaffen. Maar een wissel van de wacht bij het Ministerie van Volksgezondheid zorgt er voor dat er vanaf juli 2008 een rookverbod geldt in de horeca. En dus mag er ook in popzalen vanaf volgend jaar niet meer gerookt worden.

Het is zelfs denkbaar dat ook tijdens tentconcerten niet meer gerookt mag worden. Per slot van rekening staat het barpersoneel, de band en de crew daar ook in een min of meer afgesloten ruimte. En zelfs bij stadionconcerten als het dak gesloten is. Woordvoerder Bas Kuik van het Ministerie van Volksgezondheid: “Maar zover is het nog niet. We hebben nu een raamwerk voor een rookverbod in de horeca. De exacte invulling daarvan weten we pas na de debatten over een maand, vlak voor het zomerreces.”

Concertorganisator Mojo loopt toch vast op de zaken vooruit. Lowlandswoordvoerder Hans van Rompaey: “We zullen altijd de wetgeving volgen. Op onze indoorlocaties zal vanaf juli 2008 niet meer gerookt mogen worden. Voor Lowlands betekent dit dat in de bioscoop en het restaurant niet meer gerookt zal worden. Ook voor de gesloten tenten als de Juliet geldt een verbod. De Alpha is een overkapping en daar mag wel gerookt. Dat is op basis van wat we nu weten. Maar in de toekomst wil de EU misschien een algeheel rookverbod op alle evenementen. En dan zullen we daar ook gehoor aan geven.”

Dat ook de popsector de peuk uit moet drukken, was onvermijdelijk. Nog even terug in de tijd: in 2002 werd de tabakswet van de toenmalige minister Els Borst doorgevoerd, waardoor iedere werknemer recht op een rookvrije werkplek kreeg. In 2004 werd de wet uitgevoerd en er kwam een uitzondering voor horecapersoneel. De volgende Minister van Volksgezondheid, Hoogervorst, werkte aan een stappenplan dat moest leiden tot een algeheel verbod in 2011. Maar nu Minister Klink het stokje heeft overgenomen is het stappenplan wegens wanprestatie van de horeca zelf - geen enkele afgesproken deadline werd gehaald - overboord gegooid en moet de horeca dus al in 2008 rookvrij zijn. Daarnaast is Nederland klaar voor een rookvrije horeca, denkt de minister. Woordvoerder Kuik: “De maatschappij is de laatste tijd in rap tempo veranderd. Driekwart van de bevolking wil een rookvrije horeca.”

Door de slag die Klink nu maakt loopt Nederland meer in de pas met andere landen in Europa, waar een algeheel rookverbod al langer van toepassing is. Kuik: “Minister Hoogervorst kon het Nederlandse beleid maar moeilijk verkopen in het buitenland. Maar hij zat vast aan het stappenplan dat met de horeca was afgesproken.”