Zalm: Frits Spits wel, Bart Skils geen artiest

Minister maakt nog steeds onderscheid tussen plaatjesdraaiers en grapjesmakers

Het blijft hilarische taferelen opleveren wanneer de politiek zich over de popmuziek buigt. Vorige week stond de vraag of een dj nu wel of geen artiest is heel even centraal. Het antwoord kwam snel: ja. "tenzij hij niets zegt," voegde de minister daar nog aan toe. Kort samengevat: Frits Spits mag gebruik maken van de artiestenregeling, Bart Skils moet nog even wachten.

Minister maakt nog steeds onderscheid tussen plaatjesdraaiers en grapjesmakers

Het leek een onverwacht eenvoudige overwinning. De motie van D66 en SP die van de dj een artiest moest maken, werd vorige week niet eens in stemming gebracht. Minister Zalm van Financiën nam hem namelijk zomaar over. Een week later blijkt de strijd nog niet over. Uit het verslag van het zogenaamde wetgevingsoverleg blijkt dat de overheid een dj alleen als artiest wil zien "als hij er tenminste een beetje een leuk nummer van maakt en niet alleen plaatjes opzet. In de meeste gevallen is een dj een artiest, tenzij hij niets zegt." Dat laatste benadrukt Zalm later nog met klem.

Omdat het van belang is voor de belastingopgave ligt die vraag over de status van dj niet bij onze cultuurminister, maar moest de minister van financiën zich erover buigen. Daarin schuilt hoop. Het zou kunnen dat Zalm oprecht wilde ingaan op het verzoek van D66 en SP, maar als leek de consequenties van zijn toevoeging niet overzag.

Gezien de verwijzing naar jurisprudentie uit de jaren zeventig, de laatste keer dat een rechter zich over het onderwerp boog, is er ook een andere mogelijkheid. Zalm gaf toe dat "de meeste dj's artiesten zijn", maar hoeft feitelijk niets te veranderen dankzij de kleine toevoeging.

De hele discussie over de status van artiest is van belang voor zowel artiest als organisator. Als een dj zichzelf artiest mag noemen, kan hij gebruik maken van de zogenaamde artiestenregeling. Dat heeft voor zowel artiest als festivalorganisator een heleboel voordelen.

Juist deze groep heeft echter niks aan de toezegging van Zalm. Een medewerker van een entertainment advieskantoor bevestigt dat: "Wekelijks voer ik discussies met ambtenaren van de belastingdienst over de status van een dj. Iedereen smacht naar duidelijkheid, en die is er nu nog steeds niet."

Ewoud Irrgang van SP, die vorige week zelf aanwezig was bij de discussie, schrikt een week later van uitgeschreven tekst van Zalm: "Als dit de letterlijke woorden zijn, voel ik me we wel met een kluitje in het riet gestuurd. Daar gaan we dan zeker nog werk van maken."

Eenzelfde reactie komt van D66-er Boris van der Ham: "De kern van ons pleidooi is dat we geen onderscheid meer moeten maken tussen twee soorten dj's. Als een festival een dj boekt, moet je hem als artiest accepteren. Het is niet aan de politiek om daarover te besluiten." Van der Ham wil de notulen er eerst nog zelf op nalezen voor hij met concrete plannen durft te komen, maar belooft nu al het er niet bij te laten als Zalm het onderscheid tussen plaatjesdraaiers en disc jockeys in stand houdt. "Desnoods brengen we de motie alsnog in stemming."

Maar werk ervan maken betekent volgens Irrgang in dit geval schriftelijke vragen stellen, proberen het bij een ander debat nog even ertussendoor te murwen of wachten tot de behandeling van het belastingplan van volgend jaar. "De kans is groot dat het over het jaar heengetild wordt," erkent hij.

En daarmee is de dancewereld terug bij af, zegt Corné Bos, voorzitter van de Belangenvereniging Dance. "De grapjas op de radio is artiest, de zwoegende optredende dj op een festival nog steeds niet." Het probleem schuilt hem volgens Bos in onbekendheid met de materie: "De mensen die hierover moeten besluiten, bekijken dit vanuit fiscaal oogpunt. Het begrip dj zoals wij die nu kennen is kennelijk nog niet doorgedrongen tot die kantoren. Dat is niet gek, maar het zou fijn zijn dat ze die kennis dan van buiten halen, eens praten met mensen die daar wel verstand van hebben."