Duncan Stutterheim: "Zero tolerance beleid is een ramp"

ID&T-oprichter luidt de noodklok

Over zes weken vertrekt hij voor een jaar naar Australiƫ. Maar voor de oprichter van Nederlands grootste dancebedrijf ID&T aan zijn sabbatical begint, schreeuwt Duncan Stutterheim de politiek toe: "Het nieuwe zero tolerance beleid voor dancefeesten werkt averechts. Grijp nu in, anders vliegen we twintig jaar terug in de tijd."

ID&T-oprichter luidt de noodklok

Duncan Stutterheim wil dat de politiek met een eenduidig beleid komt voor de evenementenindustrie. Sinds een tijd controleert de politie heel streng op drugsgebruik, voornamelijk bij dancefeesten, en hanteert daarbij een zero tolerance lijn. Stutterheim is de eerste uit de dancewereld die de noodklok luidt. Na de politie-inval tijdens het laatste Awakeningsfeest in Amsterdam, waarbij meer dan honderd mensen werden gearresteerd, is de scene angstvallig stil. Niemand durft nog commentaar te geven uit vrees de aandacht te trekken en eigen ruiten in te gooien, zeggen ingewijden. Stutterheim doorbreekt die stilte nu. "Het is nu wel duidelijk: zero tolerance is de nieuwe lijn, bij alle feesten. En het is een ramp. Erger dan dit kan het niet worden."

Stutterheim zegt dat die harde lijn een averechts effect heeft. "Wat bereik je er mee? Mensen nemen thuis alvast een pilletje, of twee, om maar niet betrapt te worden. We merken nu al dat mensen op feesten sneller en vaker last daarvan krijgen. En als de lijn zo strak blijft, schieten de illegale feesten in loodsen weer de grond uit. Dan heb je helemaal geen zicht op wat er gebeurt. We kunnen dan inderdaad zeggen dat we er niks meer van zien. Is dat wat we willen?"

Stutterheim denkt dat de nieuwe harde lijn vanuit Den Haag is ingezet. "De gemeente beslist officieel over de uitvoering, maar de aanzet komt van de officier van justitie, dat weet ik zeker. Het is echt niet alleen in Amsterdam."

Op een ander vlak wordt wel onderscheid gemaakt, en juist dat stoort Stutterheim het meest: "Als dit dan de nieuwe regel is, dan moet het voor iedereen gelden. Pak je dancefeesten zo aan, dan ook de discotheek op de hoek, dan ook Pinkpop. Tuurlijk, wanneer je bij Awakenings met vijftig mensen binnenvalt, ga je iets vinden. Maar als je die vijftig man naar een concert in Paradiso stuurt, vind je ook van alles. Maar dat doet de politie niet. De focus ligt volledig op dancefeesten."

Extra wrang vindt Stutterheim de timing waarop de duimschroeven worden aangedraaid: "Volgend jaar investeert de overheid 22 miljoen euro uit om ons land neer te zetten als een broeiplaats van innovatieve dans met een 'Feel The Rythm And Dance' campagne. Dit jaar was het Rembrandt, volgend jaar de dans. Dat gaat van klassiek tot onze hoek. We trekken veel geld uit om mensen naar Nederland te halen. Posters van Tiësto, weet ik wat nog meer. Dat is heel goed. Maar dan komt iemand naar ons land, koopt een jointje op het Leidseplein, gaat vervolgens naar Sensation White, krijgt ie een herdershond in zijn kruis. Hoe moet ik dat uitleggen?"

Stutterheim was tot voor kort heel trots op de manier waarop de politie omging met drugs op feesten: "Kijk, dat ik met mijn wens van volledige legalisering redelijk alleen sta, dat is niet erg. Maar nu slaan we met zijn allen door. Vroeger spraken we er heel openlijk over. Tot 5 pillen afnemen, daarboven aanhouden, tot 2 pillen gedogen. Dat werkte goed, daar waren we het over eens. Waarom laten we dat nu los? Ik snap het gewoon niet."