UDC en Extrema merken niets van strengere politiecontrole

Dance organistoren: "Zero tolerance discussie is slecht voor de dance"

Terwijl Awakenings en ID&T schande spreken van de keiharde aanpak waarbij de politie zichtbaar ingrijpt op feesten en iedereen oppakt die een halve pil op zak heeft, zeggen de twee andere grote clubs nergens last van te hebben: "Er is niks veranderd. Het is een Amsterdamse ruzie."

Dance organistoren: "Zero tolerance discussie is slecht voor de dance"

Na twee keer hard ingrijpen op dancefeest Awakenings in Amsterdam schreeuwden lokale politici moord en brand en kwamen er zelfs kamervragen in de landelijke politiek. Verhalen van mensonterende controles door het H.I.T. (horeca interventie) team, waarbij argeloze bezoekers uit de kleren moesten omdat ze een kauwgum in hun mond stopten, zorgden voor grote onrust. Nederlands grootste danceorganisator ID&T sprong op de barricades en sprak schande van de “nieuwe aanpak”. Maar de nieuwe keiharde lijn is vooral een Amsterdams fenomeen, zeggen twee andere grote dance-organisatoren, UDC en Extrema. “Wij merken niks van een hardere aanpak.”

Brian Bout van UDC, de organisatie achter onder andere Dance Valley en een stuk of vijftien grote feesten, windt zich nu echter op over de opwinding: “Ik snap echt niet wat er aan de hand is, maar bij ons gaan de dingen al jaren hetzelfde.” Alle rumoer rondom drugs en dance werkt volgens hem averechts: “Ouders lezen dat in de krant en zien hun ergste vermoedens over die verderfelijke dancewereld bevestigd. Terwijl er niks is veranderd en het juist de laatste jaren heel goed gaat!”

Hij bevestigt dat er een nullijn is, ook voor softdrugs. “Maar die is er al zolang ik in dit vak zit.” Bout zegt dat de politie op de achtergrond blijft en de controle aan de ingehuurde beveiliging overlaat. “We hoeven elkaar niks wijs te maken, ook bij ons slippen mensen ertussendoor en wordt er desondanks toch drugs gebruikt. Maar de politie voert geen razzia’s uit, rolt geen blowende bezoekers op als ze eenmaal binnen zijn.” Hij heeft juist het idee dat de dance na jaren eindelijk behandeld wordt als elk ander festival: “We zijn niet anders dan Lowlands of Pinkpop.”

Marcel Mingers van de Eindhovense organisator Extrema komt met een vergelijkbaar verhaal. “Op ons laatste feest, Novalectra, ging het net als altijd: wij controleren zelf. Vinden we iets, dan dragen we die mensen over aan de politie.” Eindhoven hanteert eveneens de absolute nullijn, dus ook geen softdrugs. Mingers maakt zich wel boos over de manier waarop het Horeca Interventie Team (H.I.T.) nu zijn spierballen laat zien: “Er zijn geen excessen geweest de laatste jaren, er is geen dode gevallen, het is onbegrijpelijk en levert niks op.” Hij voorspelt dat het een tijdelijk machtsvertoon is dat wel weer zal overwaaien.

Erik Keijer, operationeel directeur van ID&T en Q-dance, denkt daar anders over. Hij bevestigt dat het H.I.T. vooral in Amsterdam actief is. “Ze zijn ook bij Innercity en Sensation, allebei in Amsterdam.” Op andere evenementen doet ID&T weer zelf de controle. Zoals op Thunderdome, afgelopen weekend in Utrecht. Daar mocht softdrugs weer wel. “Het verbaast me niks dat je het niet meer snapt. Wij weten het namelijk ook niet. In de gemeente Haarlemmermeer mag niks, in Amsterdam weer wel, maar bij Awakenings zijn de afgelopen keren toch softdrugsgebruikers buiten gezet. We weten het gewoon niet.”

Keijer ergert hij zich aan het afschuiven van verantwoordelijkheid: “Justitie wil en kan mensen die softdrugs gebruiken niet vervolgen. Maar ze eisen wel van ons dat wij een blower de toegang ontzeggen, dat wij straffen omdat Justitie het zelf niet kan.” Daar werkt ID&T op dit moment niet aan mee. Ook de manier waarop de politie aanwezig is, vindt Keijer buiten proporties: “Bij Sensation staat de politie klaar om ons bezoek met honden te besnuffelen. Dat vind ik gewoon niet oké.”

Juist dat is weer niet uitzonderlijk. Ook op popfestival Lowlands controleert de politie met honden. “Die gepensioneerde drugshond die bij ons rondloopt vist het meeste er wel uit,” zegt festivaldirecteur Eric van Eerdenburg. Hij heeft voor zijn festival heldere afspraken gemaakt: “Het verschilt per gemeente. Met Lowlands hebben we het Openbaar Ministerie ervan kunnen overtuigen dat een nullijn voor softdrugs niet verstandig is. Je mag bij ons per persoon vijf gram meenemen. Neem je tien gram mee voor jou en je vriendin, dan ben je het kwijt. Verdeel je het, dan is er niks aan de hand. Wat ik daar persoonlijk van vind, is niet van belang. Dit is wat we mogen toestaan.”