Sinds MTV en TMF hun programmering aangepast en vernieuwd hebben, klagen platenmaatschappijen dat het steeds lastiger wordt hun clips gedraaid te krijgen. Door de zenderwijziging heeft er volgens hen een versmalling plaatsgevonden waardoor het moeilijker wordt om bijvoorbeeld alternatieve muziek en onbekende bands op de zenders te vertonen.
Erik Kross, music director bij MTV/TMF, bepaalt wat er daar uitgezonden wordt. Volgens hem valt het allemaal wel mee en zijn de zenders door de nieuwe programmering niet anders gaan programmeren. “Ik krijg honderdvijftig releases per week. Je hebt geen idee hoe veel dat is en soms zit daar behoorlijk kansloos spul tussen. Ik probeer zo breed mogelijk te programmeren, maar op een gegeven moment is de playlist vol. En je kunt een clip niet maar één keer draaien. Ik kijk ook naar wat de maatschappijen er verder promotioneel mee doen. De platenmaatschappijen staan ook onder enorme druk en dan komt vanzelf die kritiek op ons, dat we te weinig uit hun aanbod draaien.”
Kross maakt wel verschil tussen MTV en TMF. “Die laatste is echt een hitfabriek en MTV is veel breder en alternatiever. Op de playlist van MTV staan de laatste tijd juist veel meer alternatieve dingen dan voor de wijziging. Half oktober komt Alternative Nation weer terug op MTV, dus dan is er nog meer.”
Ook Nederlandse acts krijgen meer aandacht, zegt Kross. “Als ik kan kiezen tussen een Nederlandse of een buitenlandse acts en ze zijn allebei even goed, dan kies ik de Nederlandse. Bovendien steunen we die artiesten dan, door de clip vaker te draaien.”
Geen versmalling dus volgens MTV/TMF. ‘Zeuren’ de platenmaatschappijen dan gewoon of is er misschien toch een tendens zichtbaar? Mischa Snijders van The Box is het wél eens met de maatschappijen. “Het schijnt tegenwoordig erg moeilijk te zijn om bij de overige zenders je clip gedraaid te krijgen. Er blijkt namelijk een waslijst aan eisen te zijn waaraan een clip moet voldoen. Zo mag er niet teveel naakt in, niet teveel geweld en ga zo maar door. Dit komt volgens mij de pluriformiteit van de muziek in Nederland uiteindelijk niet ten goede.”
Maar volgens Kross zijn de kwaliteit en de kosten van een clip niet zo heel belangrijk. “Het moet er natuurlijk wel goed uitzien. Als maatschappijen met een belabberde clip aankomen is dat hun probleem.”
Een ander punt waar de meeste platenmaatschappijen over vallen, is het feit dat slechts één man zou bepalen wat er gedraaid wordt op MTV en TMF. Dat klopt volgens Kross ook niet: “Ik heb drie mensen om me heen die me helpen. Ook zijn er totaal geen restricties van bovenaf. Wij bepalen zelf wat er uitgezonden wordt.” Er wordt wel rekening gelet op de hitpotentie van een nummer en de inhoud van de clip: is de kwaliteit goed en zit er niet teveel naakt en geweld in.
Maar waarom komen sommige clips dan tóch niet op televisie? Dat komt volgens TMF/MTV woordvoerster Vanessa Pelle doordat er geen genres uitgezonden worden die bij het publiek niet leven. “Nederland een bepaald genre gewoonweg niet leeft, zenden wij het niet uit. Wij draaien alleen wat Nederland wil en dat blijkt voornamelijk Top 40 te zijn; mainstream dus. En dan kan het dus gebeuren dat we minder alternatieve muziek draaien.” Daarin zit volgens Snijders dan ook het verschil met The Box: “Wij zijn gewoon het meest coulant van de drie zenders. Naast mainstream hebben wij namelijk wél ruimte voor experimenterende en nieuwe beginnende acts.”
The Box: “Wij hebben wél ruimte voor experimenterende en beginnende acts”
Alternative Nation vanaf half oktober terug op MTV
Sinds de nieuwe programmering van de muziekzenders in Nederland en de overname van TMF door MTV International, blijkt het voor platenmaatschappijen en artiesten moeilijker te zijn om hun video gedraaid te krijgen. Hoe denken de muziekzenders daar zelf over?