Met Eurosonic Noorderslag in het verschiet en een nieuw concertseizoen is de tijd hier om in de muzikale glazen bol te kijken: welke Nederlandse artiesten gaan komend jaar keihard doorbreken? Wie heeft er prachtige muziek klaarliggen? En welke bands gaan alle festivals platspelen? Dit is ons dozijn favoriete acts van het moment, dit zijn de 12van3voor12 van 2024.

Van Noorderslag tot Dekmantel, van Into The Great Wide Open tot Valkhof, supergroep Nusantara Beat – met muzikanten die spelen of speelden bij EUT, Jungle By Night, Altın Gün, POM en Surf Aid-Kit – speelde overal met hun dansbare psychpop, zonder überhaupt een debuutalbum op zak te hebben. Daar komt nu verandering in: in 2024 verschijnt hun debuutplaat, met zowel hun eigen, frisse takes op Indonesische traditionals, als origineel werk. Hoe zou dat klinken?

Met haar bekoorlijke indiefolk staat néomi al een tijdje op de radar, als Popronde-talent, als 3FM-talent. Maar de twee nieuwe singles, die haar aankomende plaat aankondigen, zijn next-level: rijker gearrangeerd, minder lieflijk en een stuk spannender. Hebben we met néomi onze eigen Phoebe Bridgers te pakken?

Rotterdam is zo langzamerhand aan het uitgroeien tot dé stad voor de rafelrandjes in de gitaarmuziek, en zo’n beetje de coolste nieuwe post-punkband in die hoek, dat is Library Card. De liedjes van hun aanstormende EP, die in het voorjaar verschijnt, zitten vol overpeinzingen over de snelheid van de maatschappij, vol cynisme, poëtische metaforen en jakkerende grooves. De band speelde al op Valkhof en Le Guess Who?, in 2024 zijn sowieso, ESNS, Best Kept Secret én SXSW bevestigd.

De expliciete knipoog van Merol, de electro-funkbeats van De Jeugd van Tegenwoordig, het theatrale van De Parade én haar uitgesproken queerness. Eh tja, hoe kun je Elmer nou het beste typeren? De rapper-theatermaker uit Amsterdam omzeilt alle hokjes, en haar kleurrijke boodschap wordt met open armen ontvangen. Na twee EP’s en haar Lowlands-debuut dit jaar wordt haar Eindejaarsshow bij Paradiso nu pardoes ge-upgrade naar de Grote Zaal. Elmer komt er wel – met of zonder plaksnor.

Effe eerlijk, de Nederlandse hiphopscene is al een tijdje best voorspelbaar, vastgeroest in dezelfde sounds en vibes. Juist daarom is Lusho zo fris, een straatrapper uit Amsterdam-Zuid, wiens debuutsingle ‘Zo Boos?’ meteen begon te vliegen via TikTok. Hitje ‘New Balance’ waarborgt een boze southern flow, dan weer rapt-ie over een jersey club-beat. Aankomend jaar verschijnt zijn debuutalbum, zijn plannen (sorry, beroepsgeheim!) wijzen uit dat-ie niet het gebaande hiphoppad wil bewandelen.  

Noem ze een dj-supergroep, een monsterverbond, een trance-triumviraat, het kan niet op. Tjade + Lucky Done Gone + Moody Mehran = TLM Airlines, de optelsom van drie dj’s die al jaren tegen het plafond aanduwen, maar volgend jaar door het dak gaan door gedrieën langs de popzalen te gaan, van TivoliVredenburg naar Oosterpoort, van 013 en Paradiso naar Doornroosje. Hoeveel dj’s ken je die in Nederland zo’n tour ondernemen? Niemand!

Hij verraste ons op Grasnapolsky. Bracht een overweldigende song uit met Thomas Azier. Heeft net een tour met Naaz achter de rug en er volgt binnenkort een EP met de kenmerkende Morpheus-signatuur: duistere chansons vol muzikale dramatiek en lyricale kwetsbaarheid. Fans van Thomas Azier (die de aankomende EP tevens produceerde) en ook zeker Tamino vallen vast als een blok voor deze duistere chansonnier.

Wat liet Droom Dit een verpletterende indruk achter op het Popronde-eindfeest. Dat kwam vooral door Sam de Laat, een emotionele vulkaan van een frontpersoon, die ergens het midden houdt tussen Max Colombie (Oscar and the Wolf) en Tom Smith (Editors). Droom Dit speelt met seksualiteit en gender in elektronische nederpop, linksaf bij Bazart, op een manier zoals we eigenlijk nog niet eerder in Nederland hebben gezien. Pien Feith van Friendly Fire is al ingestapt als boeker (en die weet wel van wanten met dit type alternatieve Nederpop). Noorderslag en Grasnapolsky zijn bevestigd en begin dit jaar verschijnt EP nummer 2.

Burna Boy wijkt uit naar de Arena, artiesten als Rema, Omah Lay en Ayra Starr harken honderden miljoenen streams bijeen. Kortom: afropop is BOOMING. De act die die sound het overtuigendst naar Nederland brengt is Yung Dada, in een ver verleden achter het drumstel in de bands van Typhoon en Ronnie Flex, die vervolgens de moshpits in dook als rapper Drummakid. Zijn afropop klinkt ongecompliceerd en losjes, perfect om de heupjes te smeren.

Met haar vijfkoppige band overtuigde CHARLOT in 2022 al op de Popronde, nu verschijnt er eindelijk het debuutalbum van de Utrechtse, met een bijbehorende headline-tour én een show op Noorderslag. Haar liedjes zijn even opgetogen als verdrietig, even melancholisch als magisch, even intiem als duister, en verenigen het beste van Regina Spektor én Billie Eilish.

Als je de flow van ‘de wielen van de bus’ eng kan laten klinken, tja, waar ben je dan NIET toe in staat?! Op Top Notch verscheen al de uiterst rauwe en ongefilterde debuut-EP van Reanny, een Amsterdamse femcee uit Kraaiennest, vandaag verschijnt ook single ‘Baddie’. Het is een voorproefje van de plaat die ze maakte met rapper/geliefde Ocho (van … & Ibs, ja), met wie ze een plaat maakte die – aldus Top Notch – klinkt als  ‘Beyoncé & Jay-Z in een toxic jasje’. Damn.

Zijn platen gaan al mee in de tassen van Marlon Hoffstadt, Malugi en DJ Heartstring. Er ligt een stapel grote releases klaar bij coole labels (ook bij een collectief dat harten breekt sinds 2017!). En ondertussen wordt zijn sound, adrenaline-trance om je witte T-shirt als een centrifuge boven je uit te zwaaien, alleen maar groter en groter. Als dj krijgt-ie ook steeds vaker mooiere slots – er ligt zelfs al een Australië-tour in het verschiet – en wedden dat die producties zich volgend jaar als een olievlek zullen verspreiden?