Oké, misschien voelt het nog een heel klein beetje ver weg, maar voor je het weet is het alweer Kerst. De tijd van het jaar waarin Mariah Carey's monsterhit OVERAL is, de gourmetset weer van zolder mag en de ijstaarten de vrieskasten in de supermarkt vullen. Oh, en laten we het belangrijkste gedeelte niet vergeten: de cadeautjes! Heb jij nou geen idee wat je aan die ene muzikale oom moet geven, of wat je op je eigen verlanglijstje moet zetten? Geen zorgen, wij hebben een lijstje samengesteld met 15 tips voor onder de kerstboom.

De Caroline Polachek-jaarkalender

Voor veel mensen is Caroline Polachek DE popster van 2023. Met de avontuurlijke poptunes van Desire, I Want To Turn Into You waarop ze een ode doet aan verlangen (met die prachtige operastem en dat gigantische bereik!), kreeg de Amerikaanse zangeres/producer een plekje in vele harten over de hele wereld. In 2024 kan je haar met de Caroline Polachek-jaarkalender ook een felbegeerd plekje geven in jouw interieur, of in de huiskamer van dat ene familielid die gek is op experimentele pop. 

Werkschoenen van Goldband

Ondertussen weten we allemaal dat het er HEEL stevig aan toe kan gaan bij shows van Goldband. Het Haagse trio is niet vies van een kolkende moshpit laten ontstaan, of dat nou in de AFAS Live is of op de zanderige festivalweide van Best Kept Secret. Al dat springen, trekken en duwen is leuk in het moment, maar de pijnlijke voeten en beurse tenen achteraf? Dat is minder. Gelukkig hebben de voormalig stukadoors samen met Steel Blue een heus paar Goldband-werkschoenen uitgebracht mét stalen neus. Ideaal voor de werkplaats én de moshpit!

Totok Terror Corps van Eelco Couvreur

Oh, wat een mooi boek is Eelco Couvreur’s Totok Terror Corps. De schrijver vond de inspiratie voor zijn debuutroman dicht bij zichzelf: hij groeide namelijk op tussen twee culturen, de Indische van zijn moeder en de Nederlandse van zijn vader. Het boek volgt Arthur, die moeite heeft met zijn biculturele roots, een moeilijke relatie met zijn moeder heeft en troost vindt op de dansvloer. Op gabberfeesten, om precies te zijn. Een ontroerend verhaal over identiteit, moeder-zoonrelaties en de helende werking van muziek, en een absolute aanrader voor de boekenwurmen onder ons.

Tarotkaarten van ROSALÍA

Ga je in 2024 de liefde van je leven ontmoeten? Of komt er juist een hartstochtelijke hereniging met die ene ex die je stiekem nooit uit je hoofd kon zetten? Krijg je dit jaar dan EINDELIJK je droombaan? Hoe beïnvloeden je trauma's uit het verleden je toekomst, en hoe ga je daar mee om? Dit zijn natuurlijk hele prangende vragen, maar wij hebben er helaas geen antwoord op. Wellicht kunnen ROSALÍA’s tarotkaarten je helpen? De Spaanse superster brengt een pakje tarotkaarten uit voor de vijfde verjaardag van haar album El Mal Querer om je inzicht te geven in het verleden, heden en toekomst. Spannend!

Taylor Swift-kerstballen

Oké, Taylor Swift heeft geen tijd om bij alle Swifties aan te schuiven voor een stuk ijstaart en gourmet, maar ze kan wel een soort van aanwezig zijn. Niet op een manier waarvoor je een extra stoel van zolder moet halen, hoor. Je hoeft alleen maar een plekje in de kerstboom vrij te houden. De Amerikaanse superster verkoopt namelijk een hoop kerstballen, zowel van de vier kleuren vinyl waarin haar laatste plaat Midnights beschikbaar is en allerlei easter eggs uit eerdere era’s, maar ook eentje waar ze zelf op staat. Zo is Taylor er toch een beetje bij!

Lana Del Rey-scheidsrechtersfluitje

Moeite om je hond dichtbij te houden wanneer je het beest uitlaat? Of juist om een goede scheidsrechter te zijn bij het lokale voetbalteam? Geen zorgen, Lana Del Rey helpt je! De koningin van de sad girl muziek verkoopt namelijk een schattig goud scheidsrechtersfluitje (met haar initialen, natuurlijk). Waarom ze dat doet, dat is ons niet helemaal duidelijk. Op Instagram grapte ze dat het voor je Duitse herder is, en op Reddit speculeren haar fans over de betekenis van dit fluitje. Zou het een verwijzing zijn naar de fluit die je hoort op ‘Kintsugi’, een track op haar recent verschenen Did you know that there’s a tunnel under Ocean Blvd? Of is het gewoon voor de lol, puur omdat Lana het zelf grappig vindt? De Amerikaanse singer-songwriter is namelijk niet vies van af en toe iets randoms doen: deze zomer kondigde ze een week van te voren (!) een show aan in de Ziggo Dome. Daar was het fluitje trouwens niet van de partij. 
 

ALLES met Barbie

Ze was OVERAL dit jaar: Barbie! De pop die zowel chirurg, astronaut en brandweervrouw is (én altijd de coolste outfits heeft!) was een van de grootste sterren van 2023. Allemaal door Greta Gerwig’s felroze blockbuster met Margot Robbie en Ryan Gosling in de hoofdrollen, die deze zomer in de bioscopen draaide. Genoeg Barbie-gerelateerde cadeaus om dit jaar onder de roze glitterkerstboom te leggen: wat dacht je van de vinyl van de soundtrack (met o.a. Dua Lipa en Lizzo), of de I Am Kenough-hoodie? Toch liever een muzikale pop onder de boom? Dat kan natuurlijk ook. Denk maar aan de Stevie Nicks Barbie die voor haar 75e verjaardag uitgebracht werd, of de stijlvolle Jung Kook-pop voor de échte BTS-fans.

The Chemical Brothers’ Paused In Cosmic Reflection

Fans van The Chemical Brothers opgelet: het Britse duo bracht dit jaar Paused In Cosmic Reflection uit, een indrukwekkend boek waarin Tom Rowlands en Ed Simons terugblikken op de afgelopen dertig jaar met vrienden en mensen waarmee ze veel samenwerkten. Het is niet een typische autobiografie. Nee, Paused In Cosmic Reflection staat namelijk vol met sicke illustraties waar je jezelf uren in kunt verliezen. Een pareltje voor op de salontafel!

Olivia Rodrigo-kerstkous

Weet je dat nog van die foute Amerikaanse kerstfilms? Dat ze dan wakker worden voor hun cadeautjes, en dat die dan niet onder de boom liggen, maar boven de open haard hangen in kitschy kerstkousen? Nou, die knusse kerstfilmvibe kan je dit jaar nabootsen met de paarse fluwelen Olivia Rodrigo-kous (met een heerlijk fout wit bontkraagje!). De Amerikaanse singer-songwriter bracht dit jaar haar tweede album GUTS uit, waarmee ze met puntige poptracks over liefdesverdriet, seks met je ex en volwassenwording liet zien dat ze dé Gen Z-superster is. 

Joost naar Eurovisie-shirt

Zijn naam mag dan wel Klein zijn, maar zijn grootste droom is uitgekomen: Joost gaat volgend jaar naar het Eurovisie Songfestival! Het Friesenjung heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat-ie heel graag naar het liedjesfestijn zou willen, en voerde de afgelopen tijd flinke campagne om Nederland te mogen vertegenwoordigen in het Zweedse Malmö. Voor de Joost-diehards die al vanaf het eerste uur roepen dat-ie naar het Songfestival MOET, en voor degenen die moe zijn van die boomer-familieleden die steeds vragen: 'maar wie kent Joost nou?', is dit shirt natuurlijk een fantastisch cadeau.

Aphex Twin-paraplu

Het ideale cadeau voor deze regenachtige dagen wanneer het soms met bakken uit de lucht komt vallen? Een Aphex Twin-paraplu, natuurlijk! De mysterieuze producer sloot dit jaar het hoofdpodium van Best Kept Secret af na een jarenlange afwezigheid van de Nederlandse podia, en komt nu met een paraplu met de artwork van Windowlicker. Vrij creepy dus, maar goed, wat verwacht je ook van deze maffe Brit? 

Snoop Dogg's vuurkorf

'I'm giving up on smoke.' Met dat statement ging king of blunts Snoop Dogg afgelopen maand de wereld over. Damn, is de zon opgehouden met licht geven? Is het einde der tijden nabij? Welnee, het was een marketinggrapje. Snoop Dogg heeft zijn naam namelijk verbonden aan een rookloze vuurkorf, om lekker een jointje naast te roken in zijn achtertuin. Gezellig. 

Sufjan Stevens' rugzak

Het rugzakje van Sufjan Stevens was dit jaar nogal zwaar beladen. Eerst verloor hij zijn levenspartner, de man die hij altijd uit het publieke zicht onttrokken had. Zijn officiële coming out werd de aankondiging van een sterven, natuurlijk verwerkt in de intense liedjes van Javelin. Vervolgens kreeg de zanger een serieuze spierziekte voor zijn kiezen, die hem weerhoudt van een tour. Wat blijkt: hij moet helemaal opnieuw leren lopen. Een gitzwart jaar dus, maar dat is niet te zien aan deze vrolijk gekleurde tas die je tussen zijn merch vindt. 

Speelkaarten van RAYE

Wat is er nou gezelliger dan een spelletje doen na het kerstdiner met de geur van de gourmet nog in de kleren? Nou? Vrij weinig, en daarom zijn RAYE's speelkaarten een ideaal cadeau voor de hele familie of vriendengroep. De Britse singer-songwriter maakte zich kort geleden los uit de ketens van een groot label dat haar uitbuitte en niet de kans gaf om haar potentie waar te maken, bracht dit jaar op eigen houtje (!) een prachtig debuutalbum uit en veroverde de harten van velen in zowel festivaltenten als popzalen met haar gouden strot en ENORME charisma. Een superster in wording!

Britney Spears' autobiografie

Drie maanden nadat Britney Spears' ingrijpende conservatorschap na 13 lange jaren beëindigd werd, tekende de Amerikaanse superster vorig jaar een miljoenendeal bij een uitgeverij voor haar autobiografie. The Woman In Me verscheen eerder dit jaar, en biedt een ontzettend openhartig inkijkje in het leven van Spears. Ze spaart niets of niemand: haar giftige familieleden worden op hun plek gezet, maar ook ex Justin Timberlake, bijvoorbeeld. Een luchtig boek is The Woman In Me verre van, maar Spears' verhaal en eerlijkheid biedt wel enorm veel voeding voor de gedachten.