Bijna 2,5 miljoen handtekeningen tegen ACTA aangeboden

Europees Parlement: “dit legt een nog grotere verantwoordelijkheid bij ons”

Erik Zwennes ,

Het Europees Parlement heeft zojuist een internationale petitie in ontvangst genomen tegen ratificatie van het zogenaamde ACTA verdrag. Bijna tweeënhalf miljoen Europeanen hebben deze ondertekend. De petitie richt zich op behoud van een vrij en open internet dat door ACTA zou worden geschonden.

Het hoofd van de zogenaamde Europese petitiecommissie, de Italiaanse Eminia Mazzoni, nam de petitie namens het Parlement in ontvangst. "Een petitie, ondertekend door ruim twee miljoen mensen, legt een nog groter verantwoordelijkheid bij ons. We zullen moeten luisteren naar de Europeanen en hen de kans geven hun visie op de Europese instituties te uiten.” De petitiecommissie zal de komende weken bepalen hoe de ontvangen petitie wordt opgevolgd. Wanneer de petitie ‘geldig’ zal worden verklaard organiseert het Europees Parlement naar alle waarschijnlijkheid een ‘open discussie’ met experts, de Europese Commissie en andere belanghebbenden.

De petitie is een initiatief van de internationale organisatie Avaaz, een online campagnenetwerk die zich tot taak heeft gesteld de stem van het volk door te laten klinken in wereldwijde besluitvorming. Avaaz, dat ‘stem’ betekent in verschillende landen in Europa, het Midden-Oosten en Azië, werd in 2007 opgericht. Het claimt wereldwijd ruim dertien miljoen leden te hebben.

Onlangs riep een meerderheid van de Tweede Kamer het kabinet op om de wet voorlopig niet te ondertekenen. Eerst dient deze volgens de Kamer getoetst te worden aan bestaande Europese wetten en verdragen. Vorige week werd de antipiraterijwet voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie.

Vandaag staat tevens een persconferentie gepland waar EU rapporteur David Martin verslag doet van de gang van zaken rondom het verdrag. Woensdag volgt in Brussel een discussie over de ratificatie van ACTA binnen de Commissie Internationale Handel. Donderdag volgt een zogenaamde ‘open workshop’ met experts, academici, burgerbewegingen en EU afgevaardigden.