RIP 2011: tien belangrijke pop-doden

Spotify-playlist met de overleden muzikanten van 2011

Atze de Vrieze ,

Ook dit jaar sloeg de dood weer genadeloos toe. Tientallen prominente muzikanten haalden het einde van het jaar niet. Sommige op respectabele leeftijd en met een volmaakte carrière achter zich, anderen nog jong en vol belofte. 3VOOR12 maakte een Spotify playlist met muziek van dit jaar overleden muzikanten en licht tien prominente sterfgevallen uit.

Spotify-playlist met de overleden muzikanten van 2011

Ook dit jaar sloeg de dood weer genadeloos toe. Tientallen prominente muzikanten haalden het einde van het jaar niet. Sommige op respectabele leeftijd en met een volmaakte carrière achter zich, anderen nog jong en vol belofte. 3VOOR12 maakte een Spotify playlist met muziek van dit jaar overleden muzikanten en licht tien prominente sterfgevallen uit.

1. Amy Winehouse 16-09-1983 † 23-07-2011
Wie na alle verhalen over drank- en drugsproblemen de afgelopen jaren nog verbaasd was over het overlijden van jazz-zangeres Amy Winehouse is een naïef mens. Toch ging het nieuws met een schok over de wereld. De magische leeftijd van 27 hielp daar uiteraard bij, maar het was toch vooral de gedachte dat er zo veel meer in had gezeten. De komende jaren zullen de archieven geopend worden en krijgen we een glimp van wat nog had moeten komen.

2. DJ Mehdi 20-01-1977 † 13-09-2011
Minstens zo tragisch is het overlijden van DJ Mehdi, een van de succes-dj's uit de Parijse Ed Banger stal. Hij was de vaste support bij de zeer succesvolle Justice tour vanaf 2007 en een graag geziene gast op feesten als RAUW. Eerder dit jaar leverde hij nog een sterke track aan Ed Banger compilatie Let The Children Techno. Mehdi kwam om het leven op een feestje van collega-dj Riton, toen een dak waarop hij stond instortte. Drie anderen raakten gewond.

3. Johnny Hoes 19-04-1917 † 23-07-2011
Niet veel mensen in de muziek kunnen het hem na zeggen: Johnny Hoes bereikte de respectabele leeftijd van 96 jaar. Vooral de jaren zestig, zeventig en tachtig gingen niet onopgemerkt voorbij. Zelfde scoorde hij een gigahit met het liedje Och Was Ik Maar Bij Moeder Thuis Gebleven. Hoes zelf zong veel ongeinliedjes - Friet Met Mayonaise, Bier Bier Bier, etc - maar hij schreef ook vele smartlappenhits met een traan, onder meer voor de Zangeres Zonder Naam.

4. Clarence Clemons 11-01-1942 † 18-06-2011
Toen Bruce Springsteen twee jaar geleden Pinkpop aandeed, stond voor kolos Clarence 'The Big Man' Clemons een stoel klaar op het podium. Dat het met de gezondheid van de saxofoonspeler niet goed ging was geen geheim. Op 12 juni kreeg hij een beroerte, vier dagen later overleed hij. Clemons was decennia lang vast lid van The E Street Band. Zelfs als iemand zijn instrument opneemt, zal er tijdens Pinkpop 2012 een gat zijn op het podium.

5. Nate Dogg 19-08-1969 † 15-03-2011
In de jaren negentig werd zanger Nate Dogg een van de onmiskenbare stemmen van de G-funk. Hij scoorde een wereldhit met Warren G op Regulate, hij was zeer prominent aanwezig op Snoop's debuut Doggystyle. Door de jaren heen werkte hij met onder meer Eminem, 50 Cent en Xzibit. Al in 2007 kreeg Nate Dogg voor het eerst een beroerte. Sinds die tijd kwakkelde hij met zijn gezondheid, tot een nieuwe beroerte hem begin dit jaar fataal werd. Tijdens het SXSW festival in Austin, Texas kwam de hele Dogg Pound (inclusief Snoop) bijeen voor een tribute.

6. Jerry Leiber 25-04-1933 † 22-08-2011
Samen met zijn eveneens Joodse partner Mike Stoller vormde Jerry Leiber in de jaren vijftig een ongenaakbaar songschrijversduo. Het was de tijd dat het nog helemaal niet zo normaal was dat artiesten hun eigen liedjes schrijven. Klassiekers als Ben E King's Stand By Me, Elvis' Jailhouse Rock en Hound Dog en The Drifters' On Broadway staan op hun naam. Bij de opnames van dat laatste liedje fungeerde een jonge knaap genaamd Phil Spector als lead gitarist.

7. Harry Muskee (Cuby + the Blizzards) 10-06-1941 † 26-09-2011
Cuby + The Blizzards, een bluesband uit het Drentse Grolloo aangevoerd door Harry Muskee, wordt gezien als een van de belangrijkste Nederlandse band uit de jaren zestig. Mainstream hitsucces behaalde de groep nooit, maar Muskee en zijn band bouwde langzaam maar zeker een trouwe aanhang op. Met name 'Desolation' en 'Groeten uit Grolloo' worden gezien als klassieke albums. Ook Herman Brood maakte nog enige tijd deel uit van Cuby + Blizzards, tot hij wegens drugsbezit enige tijd de bak in draaide. Harry Muskee overleed aan kanker.

8. Gil Scott-Heron 01-04-1949 † 27-05-2011
Zo gaat dat dan. Jarenlang leefde Gil Scott-Heron in de marge, tot hij twee jaar geleden door Richard Russell van XL Records vrijwel letterlijk uit de goot gevist werd. Er kwam een album, en een remix daarvan door Jamie XX (van The XX). Zo werd spoken word meester, black power poet (zie hit The Revolution Will Not Be Televised) en verhalenverteller van de straat Gil Scott-Heron net op tijd in zijn eer hersteld. Wat Scott-Heron precies geveld heeft is niet bekend gemaakt, maar het was bekend dat hij al enkele jaren HIV-positief was en al te maken had met een longaandoening.

9. Trish Keenan (Broadcast) 28-09-1968 † 14-01-2011
Dat het tourleven vol gevaren is, zal niemand verbazen. Dat is natuurlijk juist de romantiek van het reizende muzikantenbestaan. Maar het gevaar dat Trish Keenan - zangeres van de Britse indietronic act Broadcast - trof is van een heel andere categorie. Ze liep in Australië de gevreesde Mexicaanse griep op en overleed enkele weken later aan een longinfectie.

10. Gerry Rafferty 16-04-1947 † 04-01-2011
Hij was de eerste popdode van 2011, al op vier januari. Gerry Rafferty schreef in 1978 Arbeidsvitaminenklassieker Baker Street. Met de band Stealers Wheel het nummer Stuck In The Middle, dat nog op de soundtrack van Reservoir Dogs belandde. Opmerkelijk: in 1992 scoorde de Engelse dance act Undercover twee coverhits: de ene was Rafferty's Baker Street. De andere was Never Let Her Slip Away. De man achter die hit - Andrew Gold - overleed ook dit jaar. Gerry Rafferty overleed door een leverkwaal, een hardnekkig gevolg van jarenlang drankmisbruik.

Eervolle vermeldingen zijn er voor onder andere Japan-bassist Mick Karn, folkzanger Charlie Louvin, soundtrackcomponist John Barry, legendarisch showbizz duo Johnny Kraaijkamp en Rijk de Gooyer, indorocker Andy Tielman, TV On The Radio bassist Gerard Smith, smooth soul zanger Marvin Sease, house diva Loleatta Holloway en elektronica pionier Conrad Schnitzler. Beluister muziek van hen in de speciale Spotify playlist RIP 2011.