Sunday Snooze #72: Weval

Toch maar geen brute gangsterrap-mix

'In de eerste instantie wilde ik gewoon een hele brute hiphopmix maken,' vertelt Harm Coolen van Weval. De Sunday Snooze, dat riep bij hem associaties met zoete zondagse coffeehouseplaylists op. Een uur lang oldschool rap, en dan toewerken naar 'No Tears' van gangsterrapper Scarface dat was het plan. Dat zou wel even korte metten maken met het zoete koffiehuisimago dat hij voor ogen had.

Deze Snooze Mix is dan geen gangsterrap-kanon geworden, maar het geeft maar wel even aan hoe breed georiënteerd Harm Coolen en Merijn Scholte Albers zijn. Het duo werd bekend met hun organische dansvloersets maar dreef verder van de dansvloer dan ooit op hun in maart verschenen album The Weight. In dit interview vertelden ze hoe een duik in de muziekgeschiedenis ze schoolde in de funk en soul, en daarmee hun laatste plaat beïnvloedde. Misschien lag het dus een beetje in de verwachting dat deze mix daar op georiënteerd zou zijn, maar niks ervan: in deze Sunday Snooze laten ze je de hoeken van hun platentas zien, van acid jazz, rap en downtempo elektronica tot broeiierige indie en newwave. Met de mix probeerden ze een soort vraag-antwoord spelletje te spelen, en zo kan het zomaar dat namen zo gevarieerd als Kraftwerk, rapper Jonwayne, David Lynch en Boards of Canada allemaal in de mix zitten.

Uit hun platentas diepen ze ook een paar bijzondere vondsten. Zo is de openingstrack 'Plantasia' van Mort Garson een elektronisch stuk dat specifiek voor planten is gecomponeerd. Of dan 'Along The German River' van Nits, een Nederlandse artpopband die in de vergetelheid is geraakt. Ook leuk: Kody Nielson, de broer van Unknown Mortal Orchestra's Ruban Nielson zit niet alleen in deze mix met zijn track 'Darien's Birthday', maar hij maakt ook een track voor de remix EP van The Weight, die in het najaar uitkomt.

Sunday Snooze wordt elke zondagochtend tussen 08.00 en 09.00 op KXRadio uitgezonden, abonneer je ook via RSS feedStitcher of iTunes of check ze hier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12