3voor12 Tilburg

Paaspop 2017: De Staat heeft de draaikolk niet meer nodig

Nijmegenaren nog altijd van zeldzame klasse

"Gelukkig", hoor je een Apollo propvol met Paaspoppers denken. "Geen Phoenix voor De Staat". Taferelen zoals bij Kraantje Pappie of Sevn Alias, dat zagen we vorig jaar, toen er geen speld was te krijgen tussen de festivalbezoekers die zo graag de Nijmegenaren wilden zien in de Phoenix. Paaspop heeft van die fout geleerd en geeft De Staat alle ruimte op het hoofdpodium en dat wordt rijkelijk beloond.

Want laat het maar aan drummer Tim van Delft over om het publiek vakkundig op te jutten door simpelweg maar op zijn snaretrom te slaan. Het is een bruggetje naar openingsnummer Witch Doctor dat vorig jaar nog plagerig werd bewaard voor het einde. Maar we zijn een jaar verder en de hype waarop De Staat toen surfde is ingeruild voor status, het trucje gedaan en het publiek in de Apollo mag de draaikolk zelf maken, sans Torre. Dat blijkt door ruimtegebrek lastig zat, maar niemand die daar om maalt.

Een belangrijkere vraag: hoe leuk is de show nog bijna anderhalf jaar nadat O uitkwam en we nog maar weinig nieuw materiaal hebben gehoord? Hebben we 'de camera' niet al vaak genoeg gezien bij Help Yourself of de publieksinteractie bij de Vindictious Version van Input Source Select?

Het antwoord is simpel: als je Nederlands strakste band al een keer hebt gezien en je krijgt geen genoeg van de Nijmegenaren (en daar zijn er veel van in de Apollo), gaat dat zien. Wie wacht op nieuw materiaal hoeft ook niet te vrezen: er is het een en ander onderweg en Paaspop wordt - evenals de AFAS Live eerder in februari - getrakteerd op een nieuw nummer over een orange entertainer. Een typisch De Staat-nummer met catchy synthesizerdeuntje, groovy gitaarpartij en een hoofdrol voor drummer Van Delft die op het machinale af staat te pompen.

Dat allemaal onder toezicht van Seasick Steve die vanuit de coulissen goedkeurend staat mee te knikken. Blues Is Dead wordt tot vermaak van de Amerikaanse bluesman aan hem opgedragen en als hij ook om is, jongens, dit jaar een headlinetour door de VS en een nieuw album, afgesproken?

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12