Genomineerd voor de 3voor12 Award 2023: Gotu Jim

Van after naar after op strooptocht door de nacht

Alles wordt waziger, de vloer lijkt drijfzand en het zegel kickt zo hard in dat Gotu Jim niet meer weet in welke hoek z'n duim op z'n hand hoort te staan of dat-ie zo krom moet zijn ('moest ik echt die perky mixen met die acid tab?'). Zo, de toon is meteen gezet op 'AcidTab', de tweede track van Gotu Jim's Niet Geslapen Wel Gedoucht. Altijd al speelden drugs een prominente rol in zijn muziek, maar op zijn tweede album vindt de Amsterdamse graprapper zich opnieuw uit in het nachtleven. Met een wodka club-mate en een kleine apotheek in z'n binnenzak gaat Gotu Jim van after na after op strooptocht door de nacht, balancerend op de dunne lijn tussen euforie, het grote slechtgaan en de k-hole. 'Weggaan op de after, dat is nooit een slecht idee. En toch wil ik ergens blijven, anders voel ik me alleen,' zingt-ie op 'Ketaverse'. We horen de keerzijde van het nachtleven, het vluchtgedrag. Maar ook vooral de euforie en de domme drugsverhalen van een gast die zich helemaal heeft onder gedompeld in de clubscene van Amsterdam.

Uit die scene duiken meer bekende gezichten op. Meetsysteem bijvoorbeeld, op de trage electrotune ‘Emosjors’. Tammo Hesselink, die we kennen als producer van serieuze, leftfield techno, staat nu in de credits van ‘Geekin’, een 2-steptrack met hyperpop-melodietjes en een hook die zich tussen je oren nestelt. En dan is er nog Bas Bron, die losgaat met een synthsolo op catchy houseliedje ‘Stiekem  Wil Ik DJ Zijn’. Zo koppelt Niet Geslapen Wel Gedoucht vaker pop aan clubmuziek: 'Oeh' krijgt van S10's vaste producer Sim Fane suikerzoete hyperpopsynths en donk bassen, 'Emma' heeft een coole breakbeat en elders danst Gotu Jim in de regen op catchy amenbreakpop. 'Zie de vlammen in je ogen als vliegjes in de nacht,' zingt-ie op 'Regen'.

Misschien vindt je dat Gotu Jim het er wat te dik bovenop legt, zoals hij expliciet zingt over acid, xtc, mdma, zijn ketaverse en Frank van der Lende's 'Ketaknaller van de Week'. Dan nog valt niet te ontkennen dat Niet Geslapen Wel Gedoucht een super eigenzinnige plaat is, een die klinkt als niets dat we in Nederland kennen. Een plaat die hyperpop, house, breakbeat en hiphop vermengt in popliedjes die blijven hangen als de laatste vleermuis op de after. Nog heel, héél eventjes dan.

Zaterdag 21 januari speelt Gotu Jim op Noorderslag. Lees hier het interview over de plaat.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12