LL22: Hersenkietelaar Koreless zaait verwarring

Wonderschone kweeklabambient kietelt met beloftes

'DOEMPH! KGGGGHTT! Tzzzap!' Oef, je ziet ze al staan, vanaf de eerste tel dat Koreless de synthetische geluiden laat knetteren en de strobo's hyperactief beginnen te flikkeren: de mensen die zin hebben om vroeg te pieken en nu verwachtingsvol wachten op de eerste kickdrum. Je ziet ze al denken: nu zul je het krijgen. 

De Welshe producer heeft daar precies nul boodschap aan. Ooit begon-ie nog als one to watch in de post-dubstep hoek, maar over de jaren heen liet hij de dansvloer steeds meer links liggen en werden zijn elektronische composities veel abstracter. Sowieso begaf hij zich de afgelopen jaren veel meer in de luwte, produceerde voor andere artiesten en drukte zijn stempel op de wonderschone MAGDALENE-plaat van FKA Twigs. Vorig jaar debuteerde hij EINDELIJK met Agor, de debuutplaat waar hij ongeveer een decennium aan schaafde. Dat was Koreless in prima forma: wonderschone elektronica en ambient met messcherp sounddesign en klassieke elementen die klonken alsof ze in een kweeklab waren gecultiveerd. Maar goed, geen gemakkelijke kost dus.


Je ziet die types al meewariger kijken als de kickdrum niet opklinkt en er opeens ijle sopraanzang door de synthetische synths heenprikt. Je hoort al meisjes vooraan brullen en schreeuwen om TECHNO. Die veren nog even hoopvol op bij de stotterende maar kickloze struikelbeat van 'Joy Squad' (overigens de ziekste elektronische plaat van vorig jaar), maar die plaat drááit juist om de belofte van een climax die nooit komt,  en als-ie dan overschakelt op veel abstractere ambient? Dan hebben ze het allang opgegeven. De tent stroomt dus steeds leger. 

Maar da's nou juist de schoonheid van Koreless elektronische composities: die ambient waarin synthetisch sounddesign er messcherp doorheen prikt, hoe hij juist heel veel ruimte overlaat om vocals te laten sidderen en stotteren of de bassen door de speakers haast te laten exploderen. Het is zeer compromisloos voor zo'n set aan de rand van de vroege nacht, maar vooraan staan een paar heads razend te spacen. Waanzinnig hoe zijn Caribou-remix zonder kickdrum in deze set dan ineens mega dansbaar voelt. 

HET MOMENT:
Dan is het juist een beetje gek als hij EINDELIJK een straightforward 2-stepbeat erin gooit, het erop lijkt dat er nog een kwartier echt gedanst kan worden om zijn set vervolgens tien minuten te vroeg af te kappen. Desoriëntatie en verwarring alom, maar goed, dat is dan ook weer typisch Koreless.

Meer Lowlands 2022 in het dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12