Spielraum begint eigen Club Raum in Amsterdam

Queerclubnacht krijgt eigen plek nabij Sloterdijk

De organisatie achter het toonaangevende Amsterdamse queerfeest SPIELRAUM begint een eigen club. In oktober openen ze de deuren van CLUB RAUM in Amsterdam, in een industrieel complex uit de jaren zestig nabij station Sloterdijk. Vaste SPIELRAUM-waardes als KI/KI en Mary Lake blijven verbonden aan de club, maar ook nieuwe dj’s worden aangetrokken als residents. De Gronings-Amsterdamse Fafi Abdel Nour bijvoorbeeld, maar ook internationale namen als Sedef Adasï, BASHKKA, Mama Snake en Angel D’lite moeten er regulars worden.

Sinds 2017 organiseert SPIELRAUM feesten, in verschillende clubs in Amsterdam maar ook internationaal. ‘Wat we met de feesten hebben opgebouwd, de weg die we daarmee zijn ingeslagen, die gaan we met de club nog meer verdiepen’, vertelt Sven Bijma, die SPIELRAUM organiseert met Diego Meijers. ‘We broeden al tweeënhalf jaar op dit plan. We merkten dat we ons in samenwerkingen met andere clubs beperkt voelden. De voornaamste reden dat we dit doen is de gedachte: “Godver, wij denken dat een club runnen ANDERS moet.” Als er queermensen op kantoor werken, achter de bar en in de beveiliging: dat heeft zijn weerslag op alles. We vinden het heel vet om zelf elke laag te kunnen gaan inrichten, we hebben heel veel zin om eindelijk onze visie te gaan uitvoeren in plaats van er een grote bek over te hebben.

We zijn van plan om elke week open te gaan, en werken nu aan de programmering voor oktober en november en december. Naast de nachten willen we ons ook gaan focussen op dag-activiteiten en overdag feesten.’ Naast een club moet RAUM een nacht-broedplaats worden met ruimte voor artistieke evenementen en educatieve community care-evenementen, zoals informatiebijeenkomsten over mentale gezondheid binnen het nachtleven en over veilige intimiteit.

SPIELRAUM groeide over de afgelopen jaren uit tot een toonaangevende organisator. Via het feest werd KI/KI een internationale superster, en ze voorop in het thema van veiligheid met hun huisregels, deurbeleid en awareness teams. Met CLUB RAUM benadrukken ze het belang om een fysieke plek te creëren voor de Amsterdamse LHBTQIA+-gemeenschap. ‘In een tijd waarin we een grote toename zien van haat en geweld jegens onze gemeenschap, vinden we het van cruciaal belang om mensen weer samen te brengen. We hebben een dringende behoefte aan een plek waar we onszelf en elkaar weer kunnen vieren, omdat het gevaar van louter bestaan als queer- of transpersoon nog steeds niet afneemt.’

Details over de opening van de club worden op een later moment bekendgemaakt.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12