Nieuwe single van The Resurrection is een zucht naar de nacht

Band met Friese roots slaat een brug tussen het popcircuit en het nachtleven

Maak kennis met The Resurrection, een elektronische liveband die het midden houdt tussen techno à la Daniel Avery en een heel arsenaal aan jaren tachtig postpunk. Dat hoor je ook op de vandaag verschenen single 'Pedres Baixes', de eerste van vier tracks die in juli worden gebundeld op een EP. Daarop klinkt Depeche Mode-esque synthpop, maar ook de invloed van eighties industrial acts als Nitzer Ebb. Én David Sylvian, de androgyne frontman van de Britse artpopband Japan, die nogal bekend stond om zijn ietwat geaffecteerde zangstijl. 'Vooral zijn vocalen waren een grote inspiratie voor onze zanger Jan Egbers', vertelt drummer Wytse Dijkstra. De tekst van de track komt dan weer heel ergens anders vandaan. Daarvoor putte Egbers uit de literaire hoek: 'De Dood en het Voorjaar' van de Catalaanse schrijver Mercè Rodoreda, waarin de hoofdpersoon zich verzet tegen een beklemmend milieu en zijn eigen seksualiteit en de grenzen van zijn vrijheid onderzoekt. 

Dijkstra en zijn bandgenoten Egbers, saxofonist Martijn Graff en gitarist Thomas Venema zijn opgegroeid in Friesland en zaten in een ver verleden nog in een psychedelische rockband. Tot ze in 2019 herrezen met een nieuwe naam en een nieuwe EP, waarmee ze opvielen bij de Popronde. Een rondje door het popcircuit, dus. Maar ook in een intieme nachtclub zou The Resurrection niet misstaan. 'Dat is ook precies het spel dat we willen spelen', zegt Dijkstra. 'Toen de eerste EP uitkwam kregen we voor de releaseshow bij poppodium Asteriks in Leeuwarden de ruimte om de show zelf vorm te geven. Dat werd een clubnacht tot vijf uur 's ochtends met bevriende dj's en elektronische live-acts. We willen de werelden van het popcircuit en het nachtleven laten samenkomen.' 

Alle tracks van de aankomede EP werden in de coronaperiode geschreven. 'Best lastig, want de muziek ontstaat juist heel erg door samen te spelen. Het heeft juist te maken met de controle kwijt te raken, en je over te geven aan de dynamiek en de energie die je van de anderen krijgt. Eigenlijk precies wat er tijdens een clubnacht gebeurt, ja.' Vanaf nu brengt de band iedere maand een nieuwe track uit tot aan juli, wanneer ze worden samengevoegd in een EP. Luister de track hiernaast.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12