LL19: Frank Turner is een Alphaman vol sentiment

Britse rocker laveert tussen folky punk en punky folk

Alpha-opener Frank Turner is een stoere man. Zo een met een zwart zweetbandje en een tattoo van een doodshoofd achter zijn oor. Zo een die zomaar een spijkerbroek onder zijn overhemd en stropdas aan durft te trekken en elke zin opfleurt met fuck, fucked of fucking. Vijfenveertig minuten geleden sliep hij nog. Op zijn linkerarm staat "vrijheid" geschreven, in een taal die ontstond in de derde eeuw voor Christus. Stoer, nietwaar? Maar het stoerst aan Frank Turner, dat is eigenlijk dat hij openlijk durft te zingen over vrede en liefde. Ruwe bolster blanke pit, dat werk. 

>>> Kijk een deel van de show terug >>>

Turner - voormalig zanger van hardcoreband Million Dead - beweegt zich samen met zijn begeleidingsband The Sleeping Souls tussen folk en punk, in hetzelfde door Keltische klanken gekleurde gebied van Dropkick Murphys en Flogging Molly. Dat houdt vandaag in de Alpha vooral in dat Turner vlees noch vis laat horen. Na een liedje over vrede en een liedje over liefde is hij wel klaar met die 'hippy shit', om vervolgens doodleuk een lieflijk liedje over het weer in te zetten. Eerlijk is eerlijk, het is een moeilijke spagaat waarin Turner zich bevindt: 'Aan punkliefhebbers moet ik uitleggen wat een mandoline is, en aan folkliefhebbers wat een circle pit inhoudt.' 

Enfin, die circle pit krijgt hij in de halflege Alpha langzaam maar zeker op gang. En die allesbehalve stoere liedjes klinken ook heus niet onaardig, hoor. The Sleeping Souls is namelijk een vaardige band die lijkt te bestaan uit huisvaders die in de woonkamer jarenlang allerlei rockposes hebben geoefend en op een goede dag hebben besloten maar eens mee te doen aan de open mic in de pub. Niet per se cool, wel sympathiek. 

HET MOMENT: 
Het beste nummer uit Turners set sluit daar naadloos op aan. 'Long Live The Queen' is een ode aan een overleden vriend en nachtenlang zingen aan de bar in een café. Achterin de tent slaan dertigers een arm om elkaar heen, voorin gaan de armen juist de lucht in. Zouden ze hier ook Guinness serveren? 

Meer #LL19 in ons dossier vol voorpret, interviews, recensies, en sfeervideo's!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12