3voor12 Tilburg

Paaspop 2023: Banji is klaar om harten te veroveren komende festivalzomer

Utrechtse band mengt puntige gitaren, weirde synthpop en funky hiphop tot superaanstekelijk geheel

Wanneer Banji de stage betreedt is de Luxor al lekker goed gevuld. De nieuwe tent op Paaspop is niet heel erg populair bij het gemiddelde publiek, maar wij bij 3voor12/Tilburg zijn toch stiekem wel erg blij dat deze tent een plek biedt aan de alternatievere bandjes. Op deze zonnige laatste Paaspopdag staat daar dus Banji, de band van Morris Brandt, Twan de Roo, Gilles van Wees en Jasper Meurs. Je kunt ze allemaal kennen van de band Radio Eliza, en Brandt en Van Wees waren ook nog actief in Palmsy, maar met Banji lijken de jongens elkaar nu écht gevonden te hebben. Hun debuutalbum Freshcakes ontving lovende kritieken en dit jaar is het tijd om de harten van het Nederlands festivalpubliek te veroveren.

De bandleden verschijnen in eerste instantie op het podium zonder Brandt, maar wanneer ook de charismatische zanger verschijnt, wordt het nummer ‘Chills’ ingezet. De aanstekelijke, gekke synthhooks en catchy vocalen zorgen er meteen voor dat de voetjes van de vloer gaan en hier en daar zijn er zelfs wat fans in de zaal die het nummer enthousiast meezingen. Maar de energieke en unieke mix van genres die de eigenwijze jongens het publiek voorschotelen, kan ook rekenen op het enthousiasme van de mensen die de band nu pas ontdekken. Pop, indierock, hiphop, R&B, en een flinke portie funk, Banji geeft het ons het allemaal. De band vergelijken voelt als een crime, want wat de band ons laten horen is behoorlijk uniek, maar neem de lo-fi funky raps van Beck, voeg daar de frisse jonge rockattitude van The Wombats bij en top het af met de elektronische rammelige pop van Darwin Deez. De liedjes zijn vrolijk en mega aanstekelijk, maar bevatten ook hier en daar wat ongebruikelijke maatsoorten die de nummers net even wat meer spanning en eigenheid meegeven. 

De band wordt vandaag versterkt met een achtergrondzangeres die de zang en raps van Brandt mooi ondersteunt. Brandt maakt daarnaast ook gebruik van een voicechanger om zijn stem, als het nummer daar om vraagt, lekker weird te maken, of te vervormen naar een stem die klinkt alsof hij uit een oude radio komt. Dat horen we goed terug in setafsluiter ‘Chatterbox’, waarmee ze stiekem ook een vleugje punk uitstralen. Op het moment dat de set afgelopen is en de tent leegstroomt, roept een clubje fanatiekelingen nog “We want more!” en ook wij vinden dat Banji stiekem nog wel wat liedjes had mogen spelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12