PP19: Elbow laat Pinkpop zelf zingen

Britse band heeft genoeg om van te houden

De avond begint te vallen, fris maar zonnig: Elbow heeft weinig te klagen over hun plek in het programma. En Pinkpop heeft weinig te klagen over Elbow, de band van de romantische liedjes in schaapskleren.

De wereld door de ogen van een dronkenlap aan de bar. Mijmeren over een cocktail die ‘grounds for divorce’' moet gaan heten. Jaloers kijken naar kinderen die nog een heel leven voor zich hebben, en ze aanmoedigen veel te groot en ambitieus te denken. De liedjes van Elbow zijn opvallend uit het oogpunt van iemand die volgens velen verloren zou hebben, maar zo klinken ze nooit. Meer weemoedig, zonder spijt of zelfmedelijden. Een beetje zwelgen op zijn meest. Hun melodieën lenen zich er ook goed voor, weelderig met een flinke snik, helemaal als de twee strijkers bijvallen en Guy Garvey zijn stem aan het eind van de zin nog een paar maten laat afdrijven. En het knappe is: hoe weelderig het ook is, het is tegelijk ook gemaakt om door een sportveld, stadion of arena mee gezongen te worden. Om het nog wat makkelijker te maken, biedt Garvey telkens met grootste gebaren zijn tekst aan. Alsof ie een van de drie wijzen uit het Oosten is die cadeaus komt aanbieden. Inderdaad, de verkeerde feestweekend voor dit bruggetje. Maar als je zo veel drinkt als de karakters in de liedjes van Elbow, is de fout snel gemaakt.

De Britse band heeft veel shows in Nederland gegeven waarbij ze boven zichzelf opstegen. Vandaag was er niet zo’n een. Daarvoor is het net te afstandelijk, de zang van Garvey soms net te dun, de interactiemomentjes net te lang. En toch zijn er prachtige momenten genoeg. Zo’n ‘Lippy Kids’ waarbij het hele publiek meefluit, het prachtige ‘Magnificent’ dat op een bed van violen lijkt te zweven, het volle veld dat op ‘One Day Like This’ mee brult. Zelfs op een mindere dag is er nog genoeg om van te houden bij Elbow.

HET MOMENT
Pinkpop is jarig, dat weet iedereen. En toch is het mooi dat Garvey er meerdere keren in de set op terugkomt. Op de vijftigste verjaardag waar de line-up wat tegenslag kent, mag het alsnog goed gevierd worden.

Kijk hier naar de volledige set van Elbow. Voor meer Pinkpop 2019 check je ons uitgebreide dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12