3voor12 Utrecht

Danny van Tiggele debuteert als solo-artiest met door Marien Dorleijn gezongen ‘Sanity’

Uptempo popliedje is voorbode van album met verschillende gerenommeerde muzikanten uit de Nederlandse popmuziek

Aan het begin van 2020 besloot Danny van Tiggele (o.a. Mister and Mississippi en TOUSCH) het stof van een aantal demo’s te blazen en die op te nemen. Veertien van die liedjes hebben een plek gevonden op La Belle Époque, Volume 1, waarop Van Tiggele samenwerkt met verschillende gerenommeerde muzikanten uit de Nederlandse popmuziek. Vandaag is de eerste single en video ‘Sanity’ verschenen, gezongen door Marien Dorleijn (Moss).

Op La Belle Époque, Volume 1 is een belangrijke rol weggelegd voor vriend en voormalig Mister and Mississippi-bandgenoot Tom Broshuis, in wiens studio veel van de nummers zijn opgenomen. Daarnaast werkt Van Tiggele onder anderen samen met Judy Blank, Anne Soldaat, Marien Dorleijn, Blaudzun, Pablo van de Poel, Ruben Hein en Yorick van Norden. “De veertien nummers zijn opgenomen met een ongelooflijk getalenteerde groep muzikanten waarvan een aantal ook heeft meegeschreven”, zegt Van Tiggele. “Elke artiest had al ver voor dit project een plek in mijn platenkast veroverd. Het was een feest en een eer om met zoveel bevriende en toffe muzikanten deze plaat te maken.”

‘Sanity’ is één van de laatste nummers die is geschreven. Van Tiggele: “Heel bewust een uptempo song, leunend op een aantal ‘Rolling Stones’ geïnspireerde gitaarriffs en snel wisselende akkoorden. Aan het einde van het maakproces van een plaat kun je veel beter inschatten wat de plaat nog nodig heeft. Door deze song viel de tracklist makkelijk in elkaar.”

‘La Belle Époque’ kent een relatief ongebruikelijke manier van opnemen. Terwijl de meeste albums beginnen met een preproductie en drums vaak als eerste opnemen, werkten Van Tiggele en Broshuis eigenlijk andersom. Het begon meestal met een akoestische-gitaar track, waarna ze samen een aantal dagen aan het arrangement werkten: synths, gitaren en sfeer. Zang en drums stonden pas onderaan de lijst. “Daarom komt alles natuurlijk in een late fase pas samen maar werkte het ook heel inspirerend om eens zo te werk te gaan.”

Voor elk liedje zijn muzikanten uitgenodigd om het tweetal te vergezellen. Robin Bremer (Le Motat) speelt bas en Kees Schaper (Tim Knol, Judy Blank) drumt. Van Tiggele benaderde Marien Dorleijn voor de zang op ‘Sanity’. “Moss is al een hele lange tijd één van mijn favoriete Nederlandse bands. We draaiden de platen grijs in de Mister and Mississippi bandbus. Ik was heel benieuwd of Marien de demo tof zou vinden en of dit bij hem zou passen. Uiteindelijk bleek het een gouden combi.” 

De boodschap van het nummer is dat het goed is om af en toe een stap terug te doen, om vervolgens alles te overzien en weer twee stappen vooruit te zetten. Eigenlijk een factcheck: zijn we allemaal nog oké of zijn we helemaal gek aan het worden?

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12