LL19: Jorja Smith verenigt heden en verleden

Maar blijft wel te lang in dezelfde versnelling hangen

Even na vijven tekent zich een generatiekloof af op Lowlands. In de Heineken verzamelen veertigers zich voor The Streets, dat twaalf jaar na zijn laatste passage terugkeert in Biddinghuizen. De Bravo is ondertussen het domein van een jonge generatie die het festival de afgelopen twee, drie jaar weer volop weet te vinden. Jongens in vissershoedjes praten nog na over het optreden van Donnie, meisjes met fanny packs werken snel hun make-up bij. Ze komen voor Jorja Smith, de zangeres die voortbouwt op de Britse urban van The Streets en vele anderen.

De Brits-Jamaicaanse Smith, die samenwerkte met Kendrick Lamar, Stormzy en Drake, combineert de hiphop van The Streets met soul van haar idool Amy Winehouse, de pop van Adele en de grime van Dizzee Rascal en consorten. Smith is een muzikale kameleon die er op haar vorig jaar verschenen debuut Lost & Found ook nog knap in slaagde zelf kleur te bekennen en een eigen stijl te ontwikkelen. Aanvankelijk houdt ze in de Bravo zelfs wat te veel vast aan die stijl: dat ook de minder bekende nummers van haar plaat woord voor woord worden meegezongen, lijkt deels te wijten aan het feit dat ze nogal op elkaar lijken.

Zoals Mike Skinner van The Streets in 2002 al wist: geezers need excitement. En dat ontbreekt een beetje aan de uiterst stijlvolle show van Smith en haar band, die halverwege ook nog ruimte krijgt voor een flauw intermezzo. Pas met ‘Blue Lights’ gaat de lont in het kruitvat, terwijl haar grootste hit niet eens zo’n energieke meezinger is. In plaats daarvan is het een stemmige ballade met een slimme break waarin Dizzee Rascals ‘Sirens’ op tamelijk briljante wijze wordt gesampled.

HET MOMENT:
Daarna pakt Smith door met een medley van nummers die haar geïnspireerd hebben, van Egypts ‘In The Morning’ tot Kyla’s ‘Do You Mind’, dat Smith vermengt met ‘Hotline Bling’ van Drake. Als ze vervolgens afsluit met haar eigen ‘On My Mind’ laat ze nogmaals handig zien hoe ze het verleden niet vergeten is, maar het juist volledig naar haar eigen hand kan zetten.

Meer #LL19 in ons dossier vol voorpret, interviews, recensies, en sfeervideo's!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12