LL19: Dub Inc vooral leuk voor bij de eerste joint

Franse reggaeformatie bewijst dat meer niet altijd beter is

Weet je nog, vroeger, toen je bij je opa en oma een glas uit die oude servieskast griste om daarin alle soorten frisdrank die je kon vinden te mixen tot één bruinkleurige superdrank? En dat je er dan vervolgens achter kwam dat het eigenlijk helemaal niet zo lekker smaakte als al die frisdranken afzonderlijk? De Franse band Dub Inc biedt je al meer dan twintig jaar de kans om die ervaring te herleven. Het zeven man sterke collectief uit Saint-Étienne mengt Jamaicaanse reggae niet alleen met rock en rap, maar ook met ska, dancehall, elektronica en – je raadt het nooit – dub. Dub Inc ontaardt dan ook al snel in een brei van geluid die uiteindelijk nergens meer naar klinkt.

>>> Kijk de hele show terug <<<

De performance van de band is ook nogal, eh… veel. Eerst laten frontmannen Hakim Meridja en Aurélien Zohou - de één een zanger, de ander een rapper - hun stemmen minutenlang vanuit de coulissen de tent in galmen, daarna stuiteren ze continu over het podium om te vragen om handjes in de lucht, handjes van links naar rechts en handjes tegen elkaar. Het voelt vooral als goedkoop effectbejag, die de show allesbehalve subtiel en smaakvol maakt.

Het werkt wel hoor, daar niet van. Zeker als de hemel boven Biddinghuizen openscheurt, loopt de Heineken vol mensen die maar al te graag aan het bovenstaande gehoorzamen, die het wel lekker vinden dat die aanhoudende reggaegroove nooit te ingewikkeld wordt. Voorin worden gretig de eerste joints van de dag ontstoken en minstens zo vriendelijk doorgegeven als gisterennacht. Als Meridja en Zohou aan het eind van de show scanderen dat ‘Lowlands on fire’ is, hebben ze daar zowaar groot gelijk in.

HET MOMENT:
En toch weet Dub Inc alleen écht een snaar te raken als Meridja de band het zwijgen oplegt en zo’n beetje a capella een nummer zingt in het Kabyle, een berbertaal uit Algerije. Dan hoor je ineens hoe indringend zijn trillende stem kan zijn en hoe goed een samenkomst van muzikale stromingen óók kan werken. Weet je nog, die ene keer dat je met je zelfgemaakte superdrank precies de juiste balans had gevonden?

Meer #LL19 in ons dossier vol voorpret, interviews, recensies, en sfeervideo's!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12