Brabant: komende zeven dagen geen grote concerten en festivals

‘Zeven dagen sociale onthouding, dat moet toch kunnen?’

'Het zijn geen dagkoersen, het zijn uurkoersen.’ Dat is de conclusie van een persconferentie die zojuist gegeven werd in het stadhuis van Den Bosch. De burgemeesters van de drie grote steden - Eindhoven, Tilburg en Den Bosch - kondigden daar aan dat Brabanders de komende zeven dagen zoveel mogelijk sociale contacten moet mijden. En dat betekent ook: geen grote concerten en festivals voor meer dan 1000 man.

Werd gisteren door premier Rutte nog gesteld dat in principe alle evementen met extra maatregelen door zouden kunnen gaan, inmiddels zijn alle Eredivisiewedstrijden, concerten en dance festivals de komende week verboden, tot en met 16 maart. Kroegen hoeven niet dicht, en uitgaansgebieden in brede zin worden niet gesloten. Grote evenementen voor meer dan 1000 personen mogen geen doorgang vinden, dus bij 013 kunnen shows van Agnes Obel en Papa Roach in elk geval zeker van de agenda. Dance festival Pussy Lounge in Best kan niet doorgaan. Dagcollege in het Klokgebouw in Eindhoven mag wel doorgaan. Het advies: 'Als mensen twijfelen: moet ik het wel doen, dan moet je niet gaan.' 

Poppodia Willem Twee in Den Bosch, Effenaar in Eindhoven en MEZZ in Breda laten weten dat hun concerten gewoon zullen doorgaan. MEZZ: 'Wij hanteren de adviezen vanuit de RIVM en de veiligheidsregio, dat betekent dat de evenementen in MEZZ de komende week gewoon zullen doorgaan.' Willem Twee laat in een reactie weten: 'We houden het RIVM en het laatste nieuws uiteraard goed in de gaten voor updates. Of we er last van gaan ondervinden kan ik op dit moment nog niet zeggen.'

In Brabant wordt vanaf nu per week aangekeken hoe de situatie vordert. Dat betekent dat een aantal festivals en evenementen in de wachtkamer de situatie moeten afwachten. Ten eerste Masters of Hardcore, dat al op 28 maart in de Brabanthallen zal moeten plaatsvinden. Ook Paaspop, dat in het Paasweekend op de kalender staat, en Roadburn, de week erna, zullen de situatie moeten afwachten.

In België heeft de premier eerder vanmiddag het dwingende advies gegeven om evenementen met een capaciteit van meer dan duizend personen af te gelasten. In de rest van Nederland gaan alle evenementen in principe door, maar er zijn al enkelen gecanceld. Zo heeft King's World in Den Haag er vandaag zelf de stekker uitgetrokken. Ook het concert van Santana is, als eerste Ziggo Dome-concert, afgelast. De oude rocker stelt zijn hele Europese tour uit.

Check ook De Machine, waarin Atze de Vrieze en Niels Aalberts de internationale impact van het coronavirus op de muzieksector analyseren.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12