LL22: Tramhaus maakt het ook op Lowlands waar

Rotterdamse postpunkers laten het gebeuren

Hello Amsterdam, how are you doing? We are a band called Tramhaus from the Hague’. Een grappenmaker is het, Lukas Jansen. Maar de met dikke mat en snor gezegende schreeuwlelijk is gelukkig ook een geboren frontman. Met gebalde vuisten bankdrukt hij als een bezetene de lucht, terwijl hij over het podium springt en zijn heupen wiegt als een nog onontdekt sekssymbool. 

Naja, onontdekt… steeds meer punkliefhebbers weten het Rotterdamse vijftal te vinden. En terecht: Tramhaus is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende Nederlandse postpunk band van het moment. Ze timmeren pas anderhalf jaar in deze formatie aan de weg, maar zelfs met niet meer dan vier tracks op Spotify begint Tramhaus al aardig vaste vorm aan te nemen. In het straatje van een band als Viagra Boys maken ze muziek waarin de downstroke koning, en het schudden van de heupen koningin is. Topentertainment op de late zaterdagavond. 

I don’t sweat, baby’, praatzingt Jansen koeltjes. Je zou het bijna van hem aannemen, ware het niet dat hij toch echt al drie kwartier keihard aan het sporten is. En hij niet alleen, overigens. Vooral tijdens ‘Karen Is A Punk’ is de hele X-Ray in beweging. ‘Ik zei toch dat we naar Tramhaus moesten gaan!’, schreeuwt een man opgewonden in een vriendschappelijk oor. En zo is dat.

HET MOMENT::
‘Nee, we komen uit Rotterdam. Even zonder grappen.’ Alle misverstanden moeten effe uit de weg als Tramhaus hun nieuwste single ‘Make It Happen’ inzet. Het is een protestsong tegen het falende cultuurbeleid in hun thuisstad, waarvoor ze de stadsslogan van Rotterdam slim omkeren. ‘Rotterdam, make it happen, ah, ah, ah!’. Vuisten gaan in de lucht. Stiekem hoop je dat ze voorlopig nog genoeg hebben om heel ontevreden over te zijn.

Meer Lowlands 2022 in het dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12