LL18: Vrolijk vlammen met DeWolff

Limburgers brengen Southern rock naar Flevoland (en fuck Donald Trump!)

Neerlands favoriete jongehonden-ouwelullenrockband DeWolff bestaat alweer elf jaar. En jong zijn ze nog steeds: de gebroeders Pablo en Luka van de Poel en organist (orgelspeler? orgelaar?) Robin Piso zijn de dertig nog altijd niet gepasseerd. Die zijn dus al heel jong begonnen met hele oude muziek te maken. In het begin vooral seventies psychedelische bluesrock, de laatste jaren steeds meer Southern rock uit hetzelfde tijdperk. Een onvervalste retro-act: blues, boogie, Lynyrd Skynyrd en The Doors gaan in de blender en eruit komt DeWolff, compleet met lange haren, franjeblouse en cowboylaarzen. Sommige retrobands nemen zichzelf enorm serieus, doen alsof er absoluut niks grappigs is aan deze verkleedpartij, en willen alleen maar met uitgestreken gezicht friemelen aan eindeloze, technisch perfecte solo's. Greta Van Fleet, bijvoorbeeld. En eerlijk, in hun vroege jaren hadden de mannen van DeWolff daar ook een beetje last van.

Maar sinds die nieuwe Southern rockinvloeden permitteert DeWolff het zich om een beetje lol te maken. Er zijn nu kortere liedjes, refreinen met ronkende riffs, zwoele achtergrondkoortjes van zangeressen gekleed in bloemen- en tijgerprints, en een stuk minder kijk-eens-wat-ik-kan-solo's. En vlammenwerpers! 'Dit is de eerste keer in ons hele leven dat we vlammen hebben!' zegt frontman Pablo met een jongensachtige grijns. Wel jammer: de langste nummers bewaren ze voor het laatst. In 'Tired Of Loving You' (tien minuten) en 'Love Dimension' (twaalf!!!) wordt toch weer heel wat af geneuzeld, waardoor de energie in de zaal een beetje inzakt. Maar de rest van de show klinkt DeWolff puntiger, groovier en directer dan we ze ooit hebben gehoord.

HET MOMENT:

Southern rock heeft niet het meest progressieve imago. Neem vaandeldrager Lynyrd Skynyrd, dat zich suf speelt op Republikeinse congressen en albums vol schrijft over trouw aan God & Guns. Grappig dus dat wanneer onze eigen zuidelijke rockers (uit Limburg) zich wagen aan een politiek statement, ze juist gaan voor een uitgesproken anti-Republikeins geluid. 'Deceit & Woo' is opgedragen aan Donald Trump: 'he's gonna grab ya by the pussy if you don't look out!'

Meer Lowlands in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12