LL19: POND is op ontdekkingsreis door zijn eigen psyche

Met Nick Allbrook als kleurrijke kapitein vol ideeën

Tuurlijk heeft het een klein beetje met de headlineset van Tame Impala te maken dat hun excentrieke maatjes van POND eerder op de avond in Biddinghuizen mogen aantreden. Sterker nog, POND-lid Jay Watson is ook lid van Tame Impala, terwijl frontman Nick Allbrook tot 2013 meereisde met circus Kevin Parker. Parker zelf zat in het verleden trouwens hoogstpersoonlijk in POND, net als Tame Impala-leden Cameron Avery en Julien Barbagallo. En toch heeft het vijftal uit Perth hun spot in de India ook zeker aan zichzelf te danken, hoor: de afgelopen jaren bracht POND namelijk met enige regelmaat piekfijne platen vol poppy psychedelica op de markt. Hun laatste, Tasmania, verscheen eerder dit jaar.

Met de androgyne Allbrook bezit de band bovendien een frontman die vele malen leuker is om naar te kijken dan de immer introverte Kevin Parker. Allbrook werpt zijn lichaam gitaarspelend achterover, zakt door zijn knieën en duikt het publiek in. Af en toe pakt hij er zelfs een dwarsfluit bij. Ondertussen verdwaalt hij voortdurend in zijn eigen psyche. Soms vindt hij er wazige coupletten die niet echt beklijven, maar vaak stuit hij halverwege een liedje op een bijzonder goed idee. Een spetterende discobeat bijvoorbeeld, of een zonnige gitaarmelodie. Het lijkt wel alsof hij het allemaal ter plekke uit zijn duim zuigt.

Als Allbrook zijn band richting zo’n climax dirigeert, staat toetsenist Jamie Terry ineens naar hartenlust met zijn voeten te stampen en wiegt Jay Watson fanatiek van links naar rechts. De hits van Tame Impala heeft POND vanzelfsprekend niet, maar op zulke momenten zijn de psychpoppers uit Perth wél de ideale opwarmer.

HET MOMENT:
Aan het eind van de show heeft Allbrook zowaar een weg uit zijn hersengangen gevonden: hij moet de ruimte in! Het hemelse ‘Man It Feels Like Space Again’ barst open in allerlei bliepjes en piepjes, waarna Allbrook en Watson gitaarriff op gitaarriff stapelen, op naar de sterren en de zon. Die laatste breekt buiten op precies het goede moment door. Zul je altijd zien.

Meer #LL19 in ons dossier vol voorpret, interviews, recensies, en sfeervideo's!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12