PP19: Duncan Laurence, douze points!

Songfestival-winnaar primeurt heel veel nieuwe muziek in Landgraaf

Het was misschien wel de meest prangende vraag van deze Pinkpop: hoe zou Eurovisie Songfestival-winnaar Duncan Laurence zich redden in Landgraaf? Ja, dat ene liedje ‘Arcade’ heeft iedereen in Nederland inmiddels wel omarmd, maar heeft hij verder überhaupt nog songs? Hoe klinken die? En valt zo’n show niet negentig procent dood wanneer je nul herkenningspunten hebt naast die hit?

Het antwoord op die vraag is heel simpel: Duncan doet het ontzettend goed. Van de twaalf nummers op de setlist – allemaal eigen werk – zijn er zeker acht hits in de dop. Het zijn melancholische kippenveltrekkers van pianoliederen met diepe bassen, met universele teksten die je het tweede refrein al kunt meebrullen. Het hoopvol feelgood nummer ‘Tomorrow’ met zijn ‘we’ll keep dancing in the rain’ bijvoorbeeld, ‘Nearly Morning’ geschreven met de gitarist van Causes. Veel nummers klinken als Ben Howard meets Kensington, met op de juiste momenten intieme haakjes en dan weer groots openbarstend met galmende gitaren en grootse drums. Hij heeft een flinke band om zich heen die al lekker is ingespeeld, inclusief een strijkkwartet, twee extra vocalisten en een gitariste met wie hij non-stop contact maakt. Maar meer nog maakt hij contact met het publiek in de bomvolle tent. Oprecht is hij mega-enthousiast dat hij op Pinkpop staat. ‘Dit is een grote droom die uitkomt,’ giechelt Laurence. ‘Drie weken geleden zat ik in Tel Aviv en belde Ilse DeLange dat Pinkpop mij wilde hebben. Ik kon niets anders uitbrengen dan: “IEEEHIEEEHIEEE!”’

Moet je als indiepopfijnproever ook wat met Duncan Laurence? Nee joh, natuurlijk niet. Hij is als de Bizzey van de emopop. Elk nummer volgt gehaaid een formule om het kippenvel uit je armen te rukken, elke melodie speelt in op je traanklieren. In die zin is de muziek van Laurence behoorlijk eendimensionaal. Maar godver, het is wel heel goed gedaan. Dit is zijn grote festivaldebuut, hierna doet hij een fikse clubtour die hij afsluit met een show in de Ziggo Dome. Die kan hij dadelijk prima aan, en wedden dat Nederland hem over een jaar als zo’n vanzelfsprekende popster ziet dat je bijna zou vergeten dat hij oorspronkelijk bekend was als Songfestival-winnaar?

HET MOMENT
Wat denk jij? Slotnummer ‘Arcade’ natuurlijk. Douze points voor Duncan.

Voor meer Pinkpop 2019 check je ons uitgebreide dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12