3voor12 Gelderland

#4df17: Iguana Death Cult is bezig aan een zegetocht

Effectief strijdplan ten volste uitgebuit

De naam Iguana Death Cult zoemt al een tijdje rond op de festivals deze zomer (o.a. Spijkerrok, vorige week). De band maakte al furore met debuutplaat The first stirrings of hideous insect life. Aan het eind van de eerste Vierdaagsefeesten-dag staat het publiek dan ook opgewarmd klaar in het Valkhofpark. Iedereen voelt het aankomen: dit kan wel eens, in positieve zin, uit de hand gaan lopen.

Iguana Death Cult is een band die het zichzelf gemakkelijk maakt. Waarom zou je een shirt aan doen als je die na twee nummers toch veel liever kwijt bent?  Vanaf de eerste track is het dan ook volle vaart vooruit. De energieke tracks volgen elkaar in rap tempo op en het publiek wordt in de staartwinden meegezogen. Het lijkt een routineklus voor het viertal uit Rotterdam. Echter, verwar de nonchalance en het gemak niet met een gebrek aan gogme, want deze band zit lekker in zijn vel en niks voelt geforceerd. Er gaat dan ook met gemak telkens een schepje bovenop. En van het beetje showmanship dat frontman Jeroen Reek ten tonele brengt, wordt ook niemand slechter.

Het is een viertal van telkens aankondigen, ook door de muziek, en het vervolgens keer op keer waarmaken. Effectief en ongepolijst: de telkens terugkerende pit is geen verrassing. De band lukt het telkens om iets te instigeren in het publiek. Elke oerkreet is raak. Is Iguana Death Cult dan een band die enkel goed en snel op de gitaren kan rammen? Nee. Wanneer er om wat opbouw gevraagd wordt, raakt de band eveneens de juiste snaar. Dit seizoen is Iguana Death Cult het complete plaatje. Iguana Death Cult is namelijk bezig aan een zegetocht langs de Nederlandse festivalveldjes.

HET MOMENT:
Effectief en ongepolijst, een uitzonderlijke combinatie. Het maakt niet uit welk nummer hier een highlight krijgt. Frontman Reek zet zijn voet op de versterker, steekt zijn tong uit en het publiek wist dat het tijd was om stampij te maken. Dat deze euforie nog meerdere malen terug zou keren is geen verrassing.

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12