PP19: Zelfs The Kooks heeft de eeuwige jeugd niet

Britse boys next door (te) ideale festivalband

Ja, wij schrokken ook even toen we opzochten hoe oud Luke Pritchard is. Een paar maanden geleden blies de zanger van The Kooks liefst vierendertig kaarsjes uit. Op Pinkpop ziet hij er op het eerste gezicht nog steeds uit als de ideale schoonzoon die bijna vijftien jaar geleden zo veelbelovend debuteerde met Inside In / Inside Out. Ook zijn drie bandgenoten – aan wie we verder geen woorden vuil hoeven te maken – zien er nog steeds uit als de boys next door die de britpop van Arctic Monkeys en Franz Ferdinand ook leuk maakten voor je moeder. Maar dat zijn ze natuurlijk allang niet meer. Wie goed naar de grote schermen kijkt, ziet dat die onderkin van Pritchard niet meer bestaat uit babyvet, maar uit een beginnende midlifecrisis. Wat vliegt de tijd hè?

Nou, tijdens een set van The Kooks niet bepaald. Dan duurt een uur ineens best lang. De Londenaren beginnen nog voortvarend: Pritchard grist zijn microfoon uit de standaard en opent met speelse versies van ‘Always Where I Need To Be’ en ‘Sofa Song’. Zelfs The Kooks’ op plaat wat ongemakkelijke pogingen tot funk en soul klinken live ineens als smakelijke restjes van Phoenix. Kortom: ideale festivalband, toch? Sterker nog: iets te ideaal. De greatest hits-show van The Kooks blijft zo lang vrijblijvend dat de set in de tweede helft als een oude taart ineenzakt. ‘Do You Wanna’ wordt veel te lang uitgesponnen, nieuwtje ‘Four Leaf Clover’ oogstte terecht de hoon van de critici aan wie het nummer opgedragen wordt en zelfs hits ‘Ooh La’ en ‘She Moves In Her Own Way’ hebben verrassend weinig impact meer.

Zelfs in het voorvak zitten tegen het einde van de show mensen op de grond. Pritchard doet ondertussen alsof het dak er ouderwets afgaat. ‘Awesome’ zijn we, ‘incredible’ zelfs. We zullen hem maar op z’n puppyogen geloven.

HET MOMENT 
Weet The Kooks de tijdmachine dan geen seconde aan te krijgen? Tuurlijk wel. Als Pritchard zijn bandgenoten het podium afdirigeert en ‘Seaside’ in z’n dooie uppie speelt, vallen vriendengroepen met knaldrang elkaar in de armen, slaan prille stelletjes hun armen om elkaar heen en graaien baldadige jongens voorin in meegebrachte zakken confetti. Klaarblijkelijk is The Kooks er nog steeds voor de jeugd die het zelf niet meer heeft.

Bkijk hier een deel van de set van The Kooks. Voor meer Pinkpop 2019 check je ons uitgebreide dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12