PP19: Die Antwoord teabagt het Pinkpoppubliek

Knaldrang wordt intens bevredigd

Look at you, coochie coo / Juicy, tushy, gushy, goo / Boobie one, boobie two / Bouncing like a Looney Tune / Booty boomin', cookie juice / Gushin' out your coochie, boo.’ Ja hoor, dat is hem, ‘THE MOTHERFUCKING NINJA!!!’ Stuiptrekkend en doorgedraaid als een dolle hond rent de rapper over het podium op superhit 'Banana Brain', zijn ogen op standje crazy en zijn broek op halfzeven, terwijl achter hem visuals van spuitende piemels met babygezichten worden afgewisseld met die van zwemmende spermacellen. Ondertussen piept Yolandi Visser, Ninja’s wederhelft, met haar heliumstemmetje over de meest platvoerse hardcorebeats en EDM build-ups op standje knaldrang. Zo nu en dan springt de Zef-koning in de mensenmassa om zich op handen te laten dragen, dan weer moont hij het publiek. Weinig subtiliteit te bespeuren hier: Die Antwoord is hier om de kroonjuwelen uit hun repertoire te laten zien, en die duwen ze dan ook gewoon meteen in je gezicht.  

Briljant of platvoerse beukmeuk? Ja, die smaakvraag is ondertussen wel beslist. In een ver verleden werd hun verbeelding van de Zuid-Afrikaanse Zef-cultuur nog even vergeleken met de politieke protestsongs van Bob Dylan, maar ondertussen is dat recalcitrante imago wel uitgemolken, en wat dan overblijft klinkt platter dan een dubbeltje. Dat betekent niet dat deze show niet sensationeel en super fun is. Het Zuid-Afrikaanse duo heeft ondertussen heel wat Nederlandse festivals aangedaan, en ook Pinkpop is een oude bekende. Zes jaar geleden stonden ze voor het eerst op het Nederlandse festival, met twee albums – waaronder megahit ‘I Fink U Freeky’ – onder de riem. Dat repertoire hebben ze ondertussen flink uitgebreid, en nu mogen ze het dunnetjes overdoen op het noordelijkste podium van het festival. En ja hoor – dat spelen ze natuurlijk helemaal plat, met een hyperstimulerende show voor alle zintuigen, vol twerkende en breakende dansers en bizarre visuals.

HET MOMENT
Hebben ze nog een kwartier te gaan, en dan stoppen ze opeens met spelen. Laten ze de Pinkpoppers met knaldrang nou echt met blauwe ballen zitten? Maar nee hoor: het is gewoon een kostuumwisseling. Even later komen ze hand in hand en in matching outfits weer het podium op, om elkaar te bezingen over een vuige hardcore beat. Dichter bij een ballade komt Die Antwoord niet. ‘I know that our love is pure, our love will protect us / Even if the world turns against us / I don’t care / as long as you’re with me’. Achterop het scherm worden nog even wat spermatoïde visuals afgebeeld. Ach. Ergens zijn ze ook wel heel erg schattig samen, hè?

Bekijk hier een deel van de set van Die Antwoord. Voor meer Pinkpop 2019 check je ons uitgebreide dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12