Album van de Week (36): BROCKHAMPTON

Groep verstevigt zijn positie als meest eigenzinnige (hiphop)boyband ter wereld

‘Why the hell the BBC only writes about me when it comes down to controversy? What about three CD’s in one year with no label. Then we signed and our story turned into a fucking fable.’ Kevin Abstract klinkt behoorlijk verbitterd op het slotnummer van iridescence. Toen zijn groep BROCKHAMPTON verleden jaar een deal voor 15 miljoen dollar tekende met platenlabel RCA, leek het erop dat de zelfverklaarde ‘beste boyband ter wereld’ een gouden toekomst tegemoet zou gaan. De groep van dik tien leden had net in een jaar tijd drie albums (de Saturation-reeks) uitgebracht die uitstekend waren ontvangen: tussen alle Soundcloud-trap was hun slimme, alternatieve rap in de geest van OutKast en Tyler, The Creator voor veel hiphopfans een verademing.

En toen druppelden verhalen naar buiten over het seksuele wangedrag van Ameer Vann, niet alleen kernlid van BROCKHAMPTON, maar ook het gezicht op de drie Saturation-albumcovers. De groep deed het enige juiste wat je dan kunt doen: ze namen direct afstand van Vann en erkenden dat dit nog geen oplossing is voor het geleden leed, maar hopelijk wel een stap in de goede richting. Ze cancelden een tour, en uit een afgelopen week verschenen documentaire bleek dat ze ook drie albums in de prullenbak hebben gegooid terwijl ze worstelden met de vraag: hoe moet je omgaan met een vriend/bandlid dat seksueel wangedrag heeft vertoond en hoe kom je daar als groep en persoon overheen?

Het resultaat is iridescence, een album dat werkelijk alle kanten op schiet. Hoogtepunt 'WEIGHT' gaat van intieme pianoballad met strijkers naar drum 'n bass. 'BERLIN' verschiet als toverbal van kleur, van schreeuwerige rammer naar g-funk-vibes. Tekstueel is het niet anders: van een dolverliefde blik op je vriendje met een virtuoze hink-stap-sprong naar zelfmoordneigingen en religie. Echte refreinen die vier keer terugkomen? Daar hebben ze helemaal geen tijd voor, dan liever vier rappers die met eigen hooks over elkaar heen buitelen. Een eerste luisterbeurt wat vermoeiend, maar wel heel erg goed gedaan. Met iridescence verstevigt BROCKHAMPTON zijn positie als meest eigenzinnige (hiphop)boyband ter wereld.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12