LL19: The Allan Rayman show roept veel vragen op

Richtingloze grunge, beats en vage grapjes

Het woord dat in alle omschrijvingen van de artiest voorkomt is: mysterieus. De ‘artiest’ Allan Rayman creëerde zichzelf een jaar of vijf geleden en kreeg hulp van Ben Swantek, de man die zich achter de schermen ook bezig hield met de eerste mixtape van The Weeknd, een project dat ook lange tijd in nevelen gehuld was. En dat werkte. Vorige week verscheen nog een online interview met Rayman in een fake talkshow dat meer vragen oproept dan antwoorden geeft. Wat wel duidelijk wordt uit dat gesprek: hij komt uit Wyoming en woont nu in Los Angeles. En hij blijkt behoorlijk populair in Canada, waar hij een tijd woonde. 

Met inmiddels drie albums op zijn naam en een vierde op komst, speelt Rayman na een paar Paradiso shows en een handvol Nederlandse festivals nu in de X-Ray. Hij komt op in houthakkersblouse met daaronder een Betty Boo -shirt en heeft zijn haar blond geverfd. Een neo-grungy karakter dus. Om hem heen staat.... helemaal niets en niemand. Alle muziek komt uit de computer. Halverwege de show zegt hij daar over: 'Where’s my band? What happened? There was supposed to be a band here. Sorry to let you down.’ Het is een van de grappen die Rayman vertelt in de theatraal lange pauzes die hij tussen de nummers laat vallen. "Are there any clowns in the room?”, vraagt hij ook. Die valt een beetje dood. “I guess it’s too early for clowns.” 

Muzikaal houden de songs het midden tussen grunge en moderne R&B, met Rayman’s aantrekkelijk klinkende, rasperige stem als constante factor. Heel soms doet hij even denken aan Cobain of Chris Cornell. Mocht het nou helemaal niks worden dan kan hij altijd nog mee als nieuwe zanger van Soundgarden. Moeten de andere bandleden wel tegen zijn humor kunnen. 

HET MOMENT:
Of het nu allemaal gespeelde desinteresse is of echt een beetje chagrijn, deze vroege show in een half gevulde X-Ray laat geen onuitwisbare indruk achter. Nadat nieuwe single Pretty Please half in het water is gevallen, mompelt Rayman: "sometimes I try a song out and I figure I just won't do it anymore.” Kijken we naar theater of een muziekoptreden? Is Allan Rayman heel erg verlegen of gewoon irritant? Deze onbevredigende show roept veel vragen op. Maar misschien was dat nu net de bedoeling. 

Meer #LL19 in ons dossier vol voorpret, interviews, recensies, en sfeervideo's!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12