LL19: Polonaise bij Amsterdamse cultheld Donnie

Van blowen op het MBO naar een uitpuilende Bravo

Voor iemand die in zijn eentje rond lunchtijd de Bravo moet vullen, geldt een klein verdrinkingskansje. Toch heeft Donnie het voor aanvang al voor elkaar gekregen de zaal volledig uit te laten puilen. ‘Drie jaar geleden stond ik in de X-Ray. De tijd gaat snel. Maar niet zo snel als een snelle planga.’ Hitje 1, check. Het nummer werd een van dé trends van 2018 en Donnie en zijn 'vlotte montuurtje' gingen viral. Iets waarmee hij zelfs de NOS zo ver kreeg hem een paar weken geleden het weer te laten presenteren. Hij nam tracks op met Vjèze Fur en Willie Wartaal - die laatste komt het podium nog even op voor monsterhit 'Barry Hayze', alles geproduceerd door De Jeugds eigen Bas Bron.

>>> Kijk de hele show van Donnie terug >>>

En daarmee heeft de kritiek op Donnie dan ook vaak te maken: zijn beats zouden afdankertjes zijn van de Jeugd van Tegenwoordig en zijn viral-fratsen zouden hem tot een artiest maken die niet serieus genomen hoeft te worden. Toch kun je zeggen wat je wilt: Donnie is dit weekend misschien wel de act waarvan het publiek de meeste teksten mee kan schreeuwen. En degene die om 13.00 uur al de eerste drie moshpit voor elkaar heeft gekregen en alle telefoons van de Bravo op klaarlichte dag in de lucht heeft laten flitsen. ‘Ik was echt zenuwachtig, ik heb gehuild in de backstage,’ zegt hij als aankondiging van 'Pleinvrees'. Lieve Donnie, je succes is je gegund. 

HET MOMENT:
Donnie is eervol naar reuzen op wiens schouders hij stond. '180 Linkerbaan' schreef hij met en voor Raymond van Barneveld. ‘Wubbo Ockels’ (met de topzin 'Ik spuit zaad op haar rug, laat haar achter als Bulbasaur') is een ode aan de ruimtevaarder. Het is één grote grap allemaal, maar gek genoeg wel wat het enigszins duffe begin-van-de-middagpubliek nodig lijkt te hebben. Hét moment is toch wel ‘Heb Je Jonko Voor Mij’. Donnies carnavalshit van afgelopen jaar op de melodie van Fransie himself. Flauw, cult-achtig, maar lachen, verdorie. ‘Ik heb veel dingen gezien op Lowlands, maar nog nooit een polonaise. Zal ik hem zelf anders even leiden?’ 

Meer #LL19 in ons dossier vol voorpret, interviews, recensies, en sfeervideo's!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12