ADE22: De sfeervolle diepte in bij The Rest Is Noise

Voices From The Lake legt het Muziekgebouw (voor even) het zwijgen op

Terwijl de wind bijna voelbaar door de glazen wanden dringt, schallen mysterieuze fluisterstemmen door de foyer van het Muziekgebouw. The Rest Is Noise, een thema-serie die het Muziekgebouw organiseert voor vooruitstrevende elektronische muziek, staat vandaag in het teken van sfeervolle ambient. En DJ Loradeniz warmt de oren vast op.

In de grote zaal zijn de stoelen weggehaald en behalve twee kleine witte spots en de groene lichten van de nooduitgang is het helemaal donker. Nadia Struiwich laat diepe bassen zoemen, het soort dat je tot diep in je ribbenkast voelt. De Rotterdamse dj/producer, die op het label Nous’Klaer experimentele ambient op het randje van techno uitbrengt, neemt de tijd voor een lange, mysterieuze opbouw. Pas na een half uur komt de eerste suggestie van ritme. Wow, staan we de hele tijd al stiekem op 160 bpm heen en weer te wiegen? 

Het lijkt soms bijna deel van de overweldigende muur aan geluid, maar om je heen zie je het gebeuren: er wordt enorm veel doorheen geluld vanavond. Het geluid staat hard – heel hard – maar een paar groepjes schreeuwen en lachen daar gewoon overheen. Goede reden om je oordopjes in te houden.

Een andere reden voor gehoorbescherming is het wat moeizame geluid. Struiwich’s droomachtige audio-collages, die sowieso al klinken alsof ze onder water worden afgespeeld, galmen meer dan de bedoeling is in het Muziekgebouw. Dat doet gelukkig niet veel af aan haar set. Ze snapt haar rol als opener: vandaag is ze de ideale amuse, die de papillen precies genoeg aanzet zonder voor vroegtijdige bevrediging te zorgen. 

Dan het hoofdgerecht. Het Italiaanse ambient techno-duo Voices From The Lake – een samenwerking tussen trippy techno vaandeldrager Donato Dozzy en zijn landgenoot Neel – speelt vandaag hun titelloze debuutplaat van begin tot eind. Het is een heerlijke ambient techno trip, waarbij niet de zoemende bas maar ritmische repetitie de ruggengraat vormt. Zorgvuldig bouwen ze aan kick-en-bas-loops van rond de 110 bpm, waar galmende pads en computerkrekels zich vrij doorheen bewegen. Als de set met ‘Twins In Vergo (Reprise)’ tot een crescendo komt, zijn de oren totaal los gemasseerd. Zelfs de gezelligste bezoekers houden even hun mond. 

Met een schoongeveegd palet druppelen we terug de foyer in, klaar om de rest van de week te ondergaan. Daar staat dj Loradeniz in elk geval al stevige acid te draaien. En wie door het glas achter haar kijkt, ziet aan de overkant van het water de A’DAM Toren ADE-geel schitteren.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12