LL19: Muurbloempje Tirzah valt weg in beige behang

Minimalistische popbelofte is vandaag niet op haar plek

Een opvallende verschijning is Tirzah niet. Grote zwarte slobbertrui, een zwarte, wijde broek, zwarte sneakers, met korte, donkere lokken waar een verlegen gezichtje achter schuilt. Op het podium staat ze vrijwel stil, haar mouwen tot over haar knokkels opgetrokken, terwijl ze zacht voor zich uit zingt. Af en toe laat ze een schuchter lachje op haar gezicht doorbreken wanneer er enthousiast geklap opstijgt of een fan vrolijk fluit, maar contact met haar publiek maakt ze nauwelijks.

Heel veel mensen om diep in de ogen te staren, zijn er vandaag ook niet. Wijt het aan de goeie line-up van de zondag – keuzestress alom! – maar ook de mensen die wél komen kijken, druipen langzaam af. En dat juist terwijl Tirzah’s zwoele, experimentele R&B zich perfect leent om volledig te verdrinken in de ogen van je liefje. De Britse zangeres bracht vorig jaar één van de mooiste debuutalbums van het jaar uit, Devotion, waarop de spaarzame producties van haar hartsvriendin Micachu ruim baan lieten voor Tirzah’s schitterende stem.

Micachu, die is er uiteraard niet bij. Wél staan er achterop het podium twee muzikanten die met een synth, allerlei samplepads en een basgitaar minimale melodietjes en beats loopen en uitspinnen. De subtiliteiten die de plaat juist een hypnotiserend minimalisme geven, die vallen vrijwel weg in de X-Ray, en dan vraag je je eigenlijk een uur lang af of er nog eens écht iets gaat gebeuren. Tirzah heeft een heel mooie stem, daar niet van: in al die bedeesde stilte kan die heel verrassende hoogtes bereiken, maar tegelijkertijd blijft het allemaal wel een beetje kleurloos. Als die producties dan ook nog eens live geen indruk weten te maken, valt het Britse muurbloempje al helemaal weg in al dat beige behang.

HET MOMENT:
Gelukkig zijn er ook wél een paar momenten waarop Tirzah’s schitterende stemgeluid genoeg is om het kippenvel over je armen te laten lopen, zoals die schitterende uitvoering van ‘Devotion’, of wanneer ze zachtjes voor zich uit neuriet op het spaarzame ‘Affection’. Of dan dat nummer waar Tirzah mee afsluit, een versie van ‘Make It Up’ waarop je toch wel even met je hoofd moet meeknikken, terwijl de muzikanten achter haar met bonzende R&B-beats inzetten op een kamervullend geluid. Dan knettert Tirzah’s optreden toch nog even met felle kleuren.

Meer #LL19 in ons dossier vol voorpret, interviews, recensies, en sfeervideo's!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12