DTRH18: Jorja Smith verleidt zonder poespas

Piepjonge r&b-zangeres doet voorzichtige gooi naar de troon met haar Nederlandse debuut

Rustig een muizenstapje naar links, voorzichtig een danspasje naar rechts, maar toch vooral veilig aan de microfoonstandaard vastklampend: Jorja Smith lijkt vandaag nog een beetje af te tasten. Geen wonder, de Britse r&b-zangeres is nét eenentwintig en dit is de allereerste show die ze doet sinds ze haar debuutalbum Lost & Found uitbracht. Natuurlijk zweet ze peentjes, want mensen hangen aan haar lippen sinds ze op haar zeventiende de zwoele single ‘Blue Lights’ uitbracht. Daarna bracht ze een aantal high profile-samenwerkingen uit. Hier een hit met Drake, daar een belangrijke feature bij Kendrick Lamar en ook een fraai nummer met Kali Uchis. Nu moet ze het echt waarmaken met haar eerste show in Nederland.

Gaandeweg de show wordt ze steeds losser. Bij het uitgesponnen outro van ‘Imperfect Circle’ haalt ze alsmaar feller en feller uit, en sowieso heeft ze een waanzinnige controle over haar stem met soms een knauw a la Winehouse en soms een verleidelijke zucht. ‘The One’ is nog zo’n hoogtepunt, een ballad met een voorzichtige dancehall-schwung waar ze opeens de heupen los gooit. Daarna een smoothe ‘No Scrubs’-cover met zowaar een bossa nova-drive en zelfs een Frank Ocean-interpretatie. Enerzijds zoekt ze in haar show aansluiting bij bijna klassieke soul, anderzijds bij de moderne r&b van generatiegenoten Kali Uchis en SZA. En dat doet ze ontzettend goed, met een compacte en smaakvolle band waar de meeste popsterren-in-wording jaloers op zullen zijn. Dienstbaar wanneer nodig, wanneer het mag een mega-cleane en smoothe gitaarsolo. North Sea Jazz, kom maar op.

HET MOMENT:
En dan gaan onverwacht toch alle remmen los. ‘On My Mind’ is haar grote hit, een UK-garagetrack met grime-producer Preditah die eigenlijk niet zo past in deze set. Teveel drive, te weinig diepte, maar zo aan het einde durft ze eindelijk alle ruimte te nemen die ze verdient. En zo windt ze zonder al teveel poespas iedereen om haar vinger.

Meer #dtrh18 in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12