Veiligheidsregio's: poppodia gesloten tot in ieder geval 1 september

Noodverordeningen scheppen eindelijk duidelijkheid voor livecircuit

Na de persconferentie van afgelopen week bleef het Nederlandse livecircuit met heel wat vraagtekens zitten. Alle festivals tot 1 september werden verboden, maar publieke locaties zoals musea, theaters en ook concertzalen bleven voorlopig slechts tot 20 mei gesloten. Nu scheppen verschillende veiligheidsregio's in Nederland in hun noodverordeningen meer duidelijkheid: óók de Nederlandse poppodia worden tot 1 september verboden concerten te organiseren.

De vijfentwintig veiligheidsregio’s van Nederland gaan feitelijk over de uitvoering van de kabinetsbesluiten. Gisteren publiceerde het Veiligheidsberaad – waarin alle veiligheidsregio’s samenkomen – een modelnoodverordening waarin duidelijk wordt gesteld dat ook ‘popconcerten en overige muziekvoorstellingen’ onder evenementen vallen, en tot 1 september 2020 is het verboden om evenementen te laten plaatsvinden.

Vandaag hebben verschillende veiligheidsregio’s – waaronder Utrecht, Amsterdam-Amstelland en Midden- en West-Brabant – die formuleringen overgenomen in de publicaties van hun eigen noodverordeningen. Volgens de noodverordeningen is er de mogelijkheid dat de maatregelen al eerder dan 1 september versoepeld worden en voor sommige evenementen een vrijstelling kan worden gegeven. ‘Dat laat zich moeilijk voorstellen bij bijvoorbeeld betaald voetbalwedstrijden en grote popconcerten, maar is wel denkbaar bij voorstellingen van culturele instellingen die een protocol hebben ontwikkeld op basis waarvan voorstellingen veilig – met inachtneming van 1,5 meter afstand – kunnen plaatsvinden.’

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12