PP19: De instapmetal van Badflower

Het 'Teenage Angst'-beginnerspakket

‘Laten we even met z’n allen schreeuwen: Slayer! Slayer!’ Het publiek wordt voor het optreden van hardrockband Badflower lekker opgejut door de presentator. ‘Effe voor het ouderwetse gevoel!’ Wie echter met dit ‘ouderwetse gevoel' Stage 4 inloopt, krijgt echt iets anders dan Slayer voorgeschoteld. Wanneer Badflower het podium betreedt is een bandje te horen over ‘people with anxiety’ en ‘how they tend to be very kind and creative’. Hiermee is de toon van de rest van het optreden van de emotionele hardrockband gezet. Als tiener hadden we allemaal dat ene bandje met teksten die voelden alsof je ze zelf had geschreven. Je had ruzie met je ouders, lag met je koptelefoon op in bed en vroeg je af of er ooit IEMAND van jou zou houden. De teksten over zelfmoord, drugs, onbegrepen zijn en mentale ziekten worden luidkeels door een handjevol mensen op de eerste rij meegezongen. Dit groepje headbangt vanaf het eerste kwartier en is zeker waar het wil zijn, namelijk bij het eerste Nederlandse optreden van Californische band Badflower.

Het moet gezegd: op muzikaal gebied zit het optreden echt niet slecht in elkaar. De vier bandleden zijn prima op elkaar ingespeeld, hebben hier en daar een best indrukwekkend metal-breakje en doen ook qua performance helemaal hun best. Kijk nou wat een rocker de frontman is! Een gitaarsolo liggend op zijn rug! Hij likt aan de microfoon, en gaat op gegeven moment zelfs crowdsurfen wanneer héél duidelijk op het bordje naast het podium staat dat dat niet de bedoeling is. Het is aandoenlijk, maar het geheel voelt onecht en te gelikt. Metal voor beginners. Het mist iets rauws, iets rommeligs.  

Nummer ‘Die’ over president Trump doet wel een beetje denken aan ‘American Idiot’ van Green Day. ‘We’re from California.’ *wooo* ‘You don’t have to cheer for that.’ Oh ja, de hekel aan de thuisbasis maakt het ‘teenage angst'-beginnerspakket compleet. 

HET MOMENT
Zanger en gitarist Josh Katz maakt met twee vingers een gebaar naar het publiek. Er wordt flink geschreeuwd: gaat hij zijn plectrum weggooien? Nee, hij heeft er zélf een nodig. Een man wurmt zich door de tieners heen en komt er een van achteruit de zaal brengen. Als een vader die ongezien een gang op komt dienen tijdens het diner van zijn dochter en haar giebelende vriendinnen. 

Voor meer Pinkpop 2019 check je ons uitgebreide dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12