3voor12 Tilburg

Paaspop 2017: Donnie de Fenomeen laat de batras rijkelijk vloeien

Cultheld van de Nederlandse rapscene in de Roxy

Donnie is die rapper waarbij je jezelf tijdens het luisteren met regelmaat afvraagt of het misschien als grap bedoeld is. Zijn teksten zijn niet altijd even on fleek, maar ze blijven gegarandeerd al na de eerste luisterbeurt in je hoofd hangen (‘’ik doe de tuin-, tuinslag, ik doe de tuinslang’’). Op het podium zie je echter dat De Fenomeen bloedserieus is. Ook door het feit dat veel van zijn beats afkomstig zijn van de enige echte Bas Bron (aka Fatima Yamaha en beatmaker van De Jeugd van Tegenwoordig) zijn we een beetje verplicht om deze man serieus te nemen. De jonge rapper lijkt in ieder geval hier in de Roxy dondersgoed te weten wat hij doet, hij komt niks aan zelfvertrouwen te kort. Gedurende de hele set lang is hij gehuld in een trui waar levensgroot zijn eigen gezicht op staat met daaronder in koeienletters ‘De Fenomeen’. Narcistisch much? Nah, die Donnie komt er gewoon mee weg. Dat Donnie een fan is van alcohol steekt hij niet onder stoelen of banken, al na het tweede nummer haalt hij een fles wodka tevoorschijn, die hij vervolgens, zo gul als hij is, door het publiek laat gaan.

De climax van de set wordt bereikt tijdens dé rap-ode aan Neerlands grootste dartheld en tevens aan de koning aller muursnacks: de bamischijf. Net voordat de track ‘Mentaal’ wordt ingezet, neemt Donnie nog een momentje om zichzelf op te warmen door vijf push ups te doen op het podium. Hierna vraag hij het publiek nog even om een collectieve shout-out naar Raymond van Barneveld: hij laat ons met z’n allen een spraakbericht inschreeuwen via WhatsApp. Nadat deze klus is geklaard, schreewt de hele Roxy met hem mee: ‘’What a time to be alive, what a time to eat a bamischijf’’.

Je kan Donnie vele namen geven: de mannelijke Marilyn Monroe, De Nederlandelijke Post Malone, maar de titel die we na vandaag hieraan toevoegen is: de hedendaagse cultheld van de Nederlandse rapscene. Donnie is en blijft dat ietwat vreemde rijkeluiskindje dat iedereen op z’n feestje wil hebben.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12