ADE22: Giegling verzacht het feestleed

Druk de dinsdagdip de kop in met Duits collectief

Ja daar sta je dan, op dag vijf van ADE. Benen als drilpudding, hersenen idem, en een lichte suis in je oren. Nog één keer raap je al je energie en wilskracht bij elkaar en terwijl de toeristen alweer uitwijken naar Schiphol ligt er nog een handvol feestjes klaar om bij af te taaien. Scoor een ontbijtje bij de Breakfast Club in Zaandam, kijk de zonsopgang met Peggy Gou in de Loft of laat je vermoeide lijf meedeinen met het Duitse label Giegling. Die laatste staan vandaag in rooftop bar Yellow House in de Houthavens. Het is nogal een crime om te vinden, maar als je bij een fietsenstalling vol Van Moof-fietsen de gele brug oploopt ben je aan het goede adres. 

Al sinds de vroege ochtend (acht uur!) draaien de Duitsers daar hun fonkelende deephouse en minimal techno. Rond het middaguur kruipt label baas DJ Dustin samen met de Franse Molly achter de knoppen en doen met hun bedwelmende techhouse het publiek voorzichtig dansen. Gefrustreerd met de oersaaie uitgaanscultuur in thuisstad Weimar besloot Dustin samen met de andere Giegling-baas Konstantin het dan maar zelf te doen. Wat begon met kleine huisfeestjes groeide uit naar één van de meest gerespecteerde labels die er zijn. Op hun hoogtepunt hostte het collectief een nacht op Lowlands en een weekender in de School. En sinds een aantal jaar is hun marathonset vaste prik op de zondag van ADE. Traditiegetrouw draait de groep zonder timetable, enkel volgens een strakke formule: eerst een dj set, dan een live set en dan weer een dj set, totdat ze er geen zin meer in hebben.

De Giegling touch leidt tot een smaakvol tafereel: op de dj-tafel branden witte kaarsen, in de plant ernaast smeult een stokje wierook en het door het collectief zelfgemaakte lichtkunstwerk van kronkelende tl-buizen flikkert op precies de juiste momenten. De laatste kauwgumpjes worden gekauwd, de avond valt en Map.ache begint aan zijn betoverende liveset. Zijn emotionele, bedwelmende tracks doen het geklets verstommen en ruiten beslaan. Het zuurstofgehalte daalt flink en om de zoveel tijd snak je naar een teug frisse lucht. Gelukkig is Yellow House naast een club ook een rooftopbar, staat buiten een aantal picknicktafels om aan te eten (je mag hier gewoon je eigen pizza laten bezorgen?!) of voor dat laatste échte goede gesprek. ‘Ik ben eigenlijk mijn hele leven al bezig met spiritualiteit’. Een betere after ga je niet vinden dit weekend.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12