LL18: Gavin James snakt naar liefde en streams

Likely lad opent zijn radiovriendelijke ziel

Gavin James is de typische local die wél met toeristen praat. De goedlachse barhanger die ook nog een pint voor je bestelt en er, vooruit, zelf ook nog een neemt. Op het podium is de Ier ook de vleesgeworden gunfactor. Iets te gezet, spottend met zijn looks. ‘Gelukkig is er schaduw,’ zegt hij ‘anders hebben wij gingers het zwaar.’ Inderdaad: nóg een roodharige singer/songwriter die op de grootste podia mikt. Ed Sheeran heeft jaren geleden iets lovends over hem gezegd, schijnt. Ook een paar tracks van James hebben tientallen miljoenen streams behaald.

Ed Sheeran-fans kunnen wel wat met James, die met zijn lichte snik regelmatig aan Chris Martin van Coldplay doet denken. De Ier maakt vriendelijke pianopop van ’t beproefde soort waarbij hij zelf akoestische gitaar speelt. Hij deelt de zwaarte van de liefde in begrijpelijke teksten: ‘everytime I see you my heart sinks’, mijmert hij en het is niet alleen zijn hart want het leven ‘feels like drowning’, maar hey ‘in my dreams you’ll always stay.’ Dus ja, het lijkt alsof hij teksten uit het dagboek van zijn veertiende levensjaar voorzingt.

James weet hoe hij een dikke radiohit moet schrijven. Met zo’n ‘Always’ of ‘Tired’ gaat de plugger huppelend langs alle dj’s. Maar het is ook erg beproefd, omdat hij maar soortgelijke toegankelijke pianopop blijft maken. Kondigt hij het nieuwe nummer ‘Faces’ aan, is het wéér een Keane light. De Ier maakt zichzelf zo muzikaal identiteitsloos. Zonde, want de steeds voller stromende Alpha-tent weet hij zeker te dragen. De hoge tonen van ‘Hearts On Fire’ haalt hij moeiteloos. Maar van een uur lang identieke zoete pleasepop raakt eenieder met een béétje hang naar spanning, volstrekt gallisch.

HET MOMENT
Opeens zingt James een stuk van ‘There She Goes’ van The La’s. Dat doet hij ook nog eens zeer schoon. Een verademing. Dan is James écht een likely lad.

Kijk deze show hier terug en lees meer na over Lowlands via ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12