LL18: Employed To Serve preekt gospel van circlepits en pure post-hardcore

Überloyale fans steunen Britten ook in de polder

Hoe werkt dat nu: een kiezelharde post-hardcore groep neerzetten op een festival waar verder hoegenaamd geen metal en brute gitaarmuziek staat? Komt daar om 12.45 uur al volk op af? Of heeft de hedendaagse festivalbezoeker schijt aan hokjes en is hij of zij vooral op zoek naar feestjes en gaat los zodra iets bevalt?

In de X-Ray zien we mannen met shirts van Weezer, Rage Against The Machine, AC/DC, Them Crooked Vultures, Motörhead, wat onleesbare exemplaren en een fotograaf die op Dynamo Open Air 1991 was. Employed to Serve roept bij opkomst de metalheads van Lowlands op. Een circlepit moet er komen. En die komt er. Niet alleen dankzij die ene langharige metalgast, maar ook hippe jongens met zonnebril, H&M streepjes, Febo-heuptasje en PSV-shirt.

Employed To Serve combineert trage doomy metal met zware hardcore breaks en snellere, felle metalriffs. De screams van frontvrouw Justine Jones krijgen steun van luid grommende gitaristen. Sommige stukken zijn zo snel dat het bijna thrash metal is, een tel later hoor je weer slepende hardcore. Dat is de kracht: Employed To Serve is zelden eentonig of voorspelbaar. Het is ook metal, maar voelt in bijna alles erg hardcore en puur. Het is vandaag nogal luid, een aantal vroege bezoekers taait af. Uiteindelijk staat de X-Ray halfvol en gaat er deels hard op, waarmee de programmeurs toch gelijk krijgen.

HET MOMENT:
De band kan op megatrouwe fans rekenen. Zo staat een Utrechtse brulboei met een bordje met Employed To Luv/Employed To Beer te wapperen vooraan. Het zijn fans die alles geven wat de band vandaag vraagt (circlepits en wall of death), die bankpasjes op de grond vinden en in de pit vervolgens de eigenaar gaan zoeken en die de band aan inkomsten uit muziek en merchandising helpen. Die uniforme jasjes van de bandleden (met artwork van de laatste plaat) zijn wel op het randje. Is dat nog trve? Zet die plaat maar op en durf na een nummer als 'I Spend My Days (Wishing Them Away)' anders te beweren.

Meer Lowlands in ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12