De Staat wil eventuele extra subsidie graag doorgeven

'Wij voelen ons door de overheid voldoend gesteund en beloond'

Rockband De Staat zit in zijn maag met een aanvullende subsidie die mogelijk op ze af komt. De Nijmegenaren vinden dat anderen in de popsector de steun van de Minister veel meer nodig hebben. De Staat is opgenomen in de vierjarige, structurele plannen van het Fonds Podiumkunsten, en krijgt daardoor jaarlijks zo'n 250.000 euro subsidie. 

De cultuursector krijgt van het kabinet een injectie van 300 miljoen euro. Het is een stevig steunpakket om een deel van de klappen op te vangen van de coronacrisis. Maar de afgelopen dagen ontstond discussie over de manier waarop die 300 miljoen verdeeld wordt. Minister Van Engelshoven kiest namelijk de bestaande subsidiestructuur als uitgangspunt. Niet-gesubsidieerde bedrijven in de creatieve industrie en individuele makers pissen naast de pot. 

In een brief schrijft de band blij te zijn met het extra geld dat de Minister uittrekt, maar niet zozeer voor zichzelf: 'Het mooie is, dat wij afgelopen jaar hebben ondervonden wat de zegen is van deze structurele bijdrage. Bij ons minder paniek dan veel mensen om ons heen. De crew, muzikanten, leveranciers waarmee wij werken, zij hebben opeens helemaal niets. Het is moeilijk om dit van dichtbij te moeten waarnemen, vaak kennen wij natuurlijk ook de gezinnen en persoonlijke omstandigheden van die mensen. De meesten zijn met ons vanaf het begin. Wij zijn samen gegroeid en iedereen heeft daarin geïnvesteerd. Onze vaste transportleverancier Pieter Smit werd bijvoorbeeld onlangs bezocht door Koningin Maxima. Dat was een mooie erkenning voor één van de vele belangrijke bedrijven in onze keten.' 

'Onze basisinkomsten, waarmee we een gemiddeld salaris verdienen, zijn door de subsidie gegarandeerd; dat was ook onze intentie toen wij de subsidieaanvraag gedaan hebben. Als er nu optredens worden afgezegd, proberen wij onze crewleden toch uit te betalen, zodat de klap iets minder hard aankomt. Dit hadden we zonder de subsidie niet kunnen doen. En hopelijk is dit ook een maatregel die wordt goedgekeurd door het Fonds Podiumkunsten bij afrekening.'

'Maar om nu nog extra geld te krijgen uit deze extra impuls, dat vinden wij moeilijk. Wij voelen ons door de overheid al meer dan voldoende ondersteund en beloond voor ons werk. Liever tonen wij solidariteit met mensen en bedrijven om ons heen, die nu op EUR 0 inkomsten zitten en nauwelijks reserves hebben kunnen opbouwen.' De Staat vraagt toestemming om eventueel extra geld (of en hoeveel geld De Staat toebedeeld krijgt is nog niet bekend) te doneren middels samenwerking met een erkend fonds.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12