Florian Schneider van Kraftwerk overleden

Een van de oprichters van Duitse elektronica-pioniers is niet meer

Florian Schneider, een van de oprichters van Kraftwerk, is overleden. Dat postte Robert Görl van de Duitse groep D.A.F. vanochtend op Facebook, en bevestigt platenmaatschappij Sony nu. In 2008 stapte Schneider uit de groep, maar met Ralf Hütter vormde hij jarenlang de kern van Kraftwerk. Daarmee behoort hij tot een van de belangrijkste pioniers in de hedendaagse popmuziek.

Na de krautrock van hun vroege werk van zich af te schudden, legde Kraftwerk in de jaren zeventig de basis voor de dance en elektronische popmuziek. Stond Ralf & Florian (1973) nog vol met behoorlijk experimentele, elektronische muziek, de doorbraak volgde al een jaar later met het album Autobahn en het gelijknamige nummer. Hun muziek vormde een hoeksteen voor de electropop en de invloed van de groep is niet te overschatten: de band werd veelvuldig gesampled en gecoverd (door iedereen van Afrika Bambaataa tot Coldplay), en inspireerden artiesten in alle genres: van David Bowie (die zelfs een nummer naar Schneider vernoemde op de plaat Heroes), Depeche Mode, Pet Shop Boys en New Order tot vanzelfsprekend ook vele house- en techno-artiesten. De groep ontving in 2014 een Lifetime Achievement Grammy.

Kraftwerk speelde – al zonder Schneider – in 2015 een marathon van acht avonden in Paradiso en was vorig jaar een van de headliners van Best Kept Secret.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12