LL18: Cartiez mist de tekenfilms om echt hits te scoren

Nostalgisch zonder dat je het herinnert

Omringd door drie vrouwen die hard over zijn beats heen rocken, stapt Cartiez zichtbaar gespannen het podium van de X-Ray op. Hij houdt zich groot, maar je ziet toch wat ongemak. Z’n debuutalbum heeft vorig jaar namelijk echt verrassend weinig gedaan. De openingstrack is bijvoorbeeld blijven steken op nog geen 7000 streams op Spotify. Hij trekt zich er weinig van aan, en laat dat album toch de leidraad van de avond zijn.

Tuurlijk, ‘Dat Doen We Niet Meer’ is een van de coolste Nederlandse hiphoptracks van de laatste paar jaar. Maar het leukst is Cartiez als ie retro tv-tunes maakt. En dan niet voor iets als De Natte Neuzen show, al zou ik die graag horen, meer de tekenfilms uit de jaren tachtig en negentig. Neem ‘Disco Avengers’, die je meteen terugvoert naar de tijd dat als je een motor hoorde starten, je zelf al de Darkwing Duck tune erbij dacht. Het heeft allemaal iets nostalgisch, zonder dat het echt ergens naar verwijst. Het album mag dan wel niet veel gedaan hebben, maar het zijn wel de leukste nummers van de show. Zonde dat ze niet stuk voor stuk aan een tekenfilm gekoppeld zijn, daardoor zouden ze veel beter blijven hangen. Maar ze zijn alsnog een stuk aanstekelijker dan die draak van een plaat met Kid the Blits of die flauwe happy hardcore afsluiter waarmee ongetwijfeld lokale discotheken platgespeeld worden.

HET MOMENT:
Tegen het eind zit de taak voor de band erop, en veranderen ze in een dansende posse op het podium. De nummers die volgens zijn dan wel platter, maar doordat er opeens een mannetje of vijf keihard staat te dansen, komt de X-Ray ook goed los.

Volg Lowlands via ons dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12