3voor12 Tilburg

Paaspop 2017: 'Smash the alt-right' met punkrockers Anti-Flag

Amerikanen live zoveel beter dan op plaat

Je hebt zoiets als poppunk en punkrock. Dat eerste grossiert in popliedjes met een paar akkoordjes en wat versterkte gitaren. Dat laatste is punk met idealen die over worden gebracht en dan met de nodige popsensibiliteit. En dat is waar de Amerikanen van Anti-Flag in grossieren. Op de plaat vaak nogal matjes, maar in een live-setting zoveel malen beter.

Want de mannen uit Pittsburgh mogen dan allemaal de veertig zijn gepasseerd en al sinds de eind jaren 80 optreden, het enthousiasme is hier in Schijndel er niet minder om. Dat voorkomt ook dat alle meezingrefreintjes nooit cheesy dreigen te worden en ook de heldere politieke boodschap oprecht overkomt. Want met een backdrop bestaande uit de omgekeerde Stars & Stripes van de Amerikaanse vlag, een bassist met een T-shirt met de tekst ‘Make Racists Afraid Again’ en de speeches tussen de nummers door over anti-racisme en anti-homofobia, is het duidelijk waar op het politieke spectrum Anti-Flag zich bevindt. Om nog maar te zwijgen over plectrums met de tekst ‘Smash The Alt-Right’ erop. De praatjes tussendoor zijn ongetwijfeld woord voor woord vaker gemaakt, maar boet niet in aan relevantie.

Hoogtepunten tijdens het optreden genoeg, maar het is bijzonder fijn dat The Ramones’ ‘I Wanna Be Sedated’ wordt gecoverd zonder afbreuk te doen aan het origineel en afsluiter ‘Brandenburg Gate’ van laatste album ‘American Spring’ uit 2015 bewijst dat deze ‘oudjes’ nog prima bij de tijd zijn. Terugleunen en teren op oud materiaal? Dat is niet aan Anti-Flag besteedt en daar mag een volle Jack Daniels getuige van zijn.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12