3voor12 Utrecht

Kim Janssen gaat verder als Cape Sleep en komt met eerste single ‘Telephone’

Utrechtse muzikant laat wijds, door jaren tachtig geïnspireerd geluid horen

Het is meer dan zes jaar geleden dat Kim Janssen nieuwe muziek uitbracht. De Utrechtse muzikant is terug, en wisselt daarbij meteen van naam. Hij gaat verder onder de bandnaam Cape Sleep. Vandaag is de eerste single ‘Telephone’ verschenen.

“Misschien komt het er simpelweg op neer dat ik altijd in een band heb willen zitten”, vertelt Janssen. “En bands hebben bandnamen. Het gaat echter ook om de liedjes: niet altijd autobiografisch en vaak vol magisch realisme, met verhalen van een soms absurdistische en sprookjesachtige aard. Een artiestennaam die beelden en/of een bepaald gevoel oproept voelde meer toepasselijk dan mijn eigen naam.”

Eerste single ‘Telephone’ vertelt het verhaal van een jonge vrouw die de zomer alleen doorbrengt in het Carlyle Hotel in New York en langzaam bezwijkt aan nostalgie en eenzaamheid. Ze probeert iedereen te bellen met wie ze ooit is opgegroeid. Terwijl de synthesizers opbouwen naar een climax, vraagt de hoofdrolspeelster zich af: "Have I been jittering around like a kite or am I like a starling that just doesn’t know, what a murmuration looks like?"

'Telephone' is directer dan Janssens eerdere werk. Kale drums en een drijvende basgitaar, gespeeld door Moss-frontman Marien Dorleijn, leggen een fijnzinnig fundament waarover dromerige synths en een sprankelende gitaar toewerken naar de finale. Het nummer heeft een wijds, door de jaren tachtig geïnspireerd geluid en de fijne, zalvende stem van Janssen geeft er een melancholisch accent aan.

De single wordt vergezeld door een door Janssen zelf geregisseerde videoclip op 16mm-film. In de video teleporteert een meisje in een witte jurk op rolschaatsen door een reeks gordijnen naar allerlei plekken.

‘Telephone’ is de eerste single van het debuutalbum van Cape Sleep, dat in februari 2024 uitkomt. Tourdata voor de band worden binnenkort aangekondigd.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12