PP19: Jacob Banks brengt soul zonder bloed, zweet & tranen

Cleane aanpak breekt Brit op

Jacob Banks is eigenaar van een dijk van een soulstem. Nee, echt een Dijk van een Stem, met hoofdletters. En daarbij is hij nog heel bescheiden gebleven. Deze zanger uit Birmingham met Nigeriaanse roots werd eerst veel ingehuurd in drum’n’ bass kringen om daarna zelf gelanceerd te worden met het liedje 'Chainsmoking'.

Inmiddels is het debuutalbum Village uit, en had hij met de remix van 'Unknown (To You)' en 'Diddy Bop' uit de Fifty Shades-film nog twee bescheiden hitjes. Vanavond staat hij op het podium met een bassist, drummer en gitarist. En nog diverse toetesenpartijen, zangkoren en blazers als Deus Ex Machina uit een doosje.

Of het nu komt door die meeloopband, zijn valse bescheidenheid, zijn ingestudeerde meeklap-momenten of zijn opperste concentratie, die je ook zou kunnen interpreteren als chagrijnigheid…het wil niet helemaal boeien. Banks is een man die het Grote Gebaar schuwt, wat hem siert, maar minimale mimiek werkt niet op een buitenpodium. Op een enkele hit na is het gros van zijn materiaal middelmatig. En dat hij door de clicktracks niet van het pad af kan wijken, werkt ook niet in zijn voordeel. Jammer, want de band is goed genoeg voor muzikale uitstapjes, zo bewijst een korte jam aan het eind van de set.

Opmerkelijk genoeg speelt hij een cover van Coldplays 'Fix You'. Dat gaat er wel in bij het publiek, maar Banks lijkt het meer als straf te ervaren, dat hij dit op een festivalshow moet spelen… .

HET MOMENT
De laatste uithaal van Chainsmoking. Muziek valt stil, stem gaat helemaal los. Meer van dit soort heuse soulmomenten en het was een stuk aangenamer toeven geweest. 

Kijk hier een deel van de set van Jacobs Banks terug. Voor meer Pinkpop 2019 check je ons uitgebreide dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12