PP19: Bring Me The Horizon doet het met theater en ballet

Sheffieldse metalcore-act heeft oog voor detail

Kijk de show terug.

Het is het jaar van de dans op pinkpop. Armin van Buuren als afsluiter natuurlijk, maar er zijn ook wel wat acts die dansers mee brengen. De zangeressen bij The 1975 hebben een dubbelrol, Die Antwoord en J Balvin brachten ook versterking mee. Dus heel gek is het niet dat Bring Me The Horizon ook dansers meebrengt. Maar dat het ook nog eens goed werkt, is wel een verrassing.

Je zou het niet meteen denken, dat de muziek van de Sheffieldse band zich goed leent voor een ballet. Een van die laatste singles was dan wel mierzoet, zeverig en gitaarloos, maar Bring Me The Horizon hinkt toch vooral ergens tussen metalcore en pop, met soms wat grootse hardrock gebaren of juist wat elektronische lagen. Keihard dus, maar ook met grootse refreinen die je al snel kunt meezingen. En om het nog nog allemaal nog wat grootser te maken, fietsen ze er een enorme portie theater in. En daar komen dus de dansers om de hoek kijken.

Terwijl de hele band in asbestpakken het podium op loopt, staat op de linker- en rechterhoek een stormtrooper. Strak in de houding, met een CO2-geweer in de houding om bij de climaxen nog wat extra's over de hoofden van het publiek te kunnen spuiten. Achterop het podium een wand van nepversterkers, waarop dan weer de danseressen in cyberpunkkostuum kunnen dansen.  Het is nog geloofwaardig ook. De ziedende riffs en schreeuwpartijen in combinatie met de hoekige drums, elektronica en galmende koren die op tape meelopen en aan de andere kant, de visuals vol vervreemdende 3D-animaties, grommende honden en natuurlijk vlammen: totaal over de top, maar dat is de muziek van Bring Me The Horizon  ook. Goed ook hoe pas halverwege de show blijkt dat al die losse versterkers eigenlijk LED-schermen zijn, en zelfs de hele crew in de coulissen gasmaskers op heeft. Hoe lomp het allemaal ook klinkt, het is allemaal tot in de puntjes uitgedacht.

HET MOMENT
Frontman Oliver Sykes hitst de boel constant op. Een eerste moshpit geeft hij een schamel zesje, hij schreeuwt om grotere pits, wil dat er harder mee gezongen wordt. En bij elke nieuwe truc op het podium, of het nou handvlammenwerpers of weer wat nieuwe visuals, zie je hem goedkeurend grijnzen. Die grijns wordt in de finale het grootst. In ‘Drown’ spoort hij iedereen aan om crowdsurfend over de barrier te klimmen. Rennend in de gracht voor het podium deelt hij knuffels en highfives uit, terwijl de beveiligers peentjes zweten over de eindeloze stoet fans die moeten worden afgevoerd.

Bekijk hier een deel van de set van Bring Me The Horizon. Voor meer Pinkpop 2019 check je ons uitgebreide dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12